6 Tips om te telefoneren in het Frans!

Telefoneren in het Frans met een glimlach!

Stel, je werkt achter de receptie bij een Frans camping . Een van jouw werktaken zal dan waarschijnlijk zijn het beantwoorden van binnenkomende telefoontjes. Wat nu!? We hebben je al eerder het een en ander over telefoneren in het Frans verteld en met deze handige tips en hand-outs kun jij straks glimlachend de Fransen telefonisch te woord staan! 

  1. Hoe verloopt zo’n gesprek eigenlijk?
    De telefoon gaat over, je neemt op, en nu? Of als je moet bellen, wat kan je dan verwachten? Hoe begin je nou een telefoongesprek in het Frans en hoe zorg je ervoor dat de juiste persoon jou van de juiste informatie voorziet? De Fransen nemen vaak hun telefoon op met: “allô, oui?” Dit kan natuurlijk wel vreemd voelen, omdat wij altijd openen met onze eigen naam.
    Wordt jij gebeld tijdens jouw werkuren, dan is het gebruikelijk dat je opneemt met de naam van het bedrijf: “Camping Canet Plage, j’ectoute.”  In de afbeelding hieronder vindt je nog meer van dit soort standaardzinnen die je alvast een eind op weg kunnen helpen.
    Ook is het handig om voor jezelf een lijst op te zetten met standaardwoorden of -zinnen of juist die woorden die je lastig vindt, zodat je deze tijdens het gesprek bij de hand kunt houden.Franse Telefoonzinnen standaard
  2. D van Dirk, J van Jan…
    Zoals je hier al hebt kunnen lezen; Fransen praten enorm snel en als dat dan ook nog eens via de telefoon gaat dan is er vaak al helemaal geen touw meer aan vast te knopen! Pourriez-vous m’épeler ce mot? Spellen!? Dat moet vast wel kunnen, maar de Fransen gebruiken hele andere woorden/namen om de letters te benoemen dan wij Nederlanders. Hieronder vindt je het Franse telefoonalfabet om jou alvast een handje op weg te helpen.Frans Telefoonalfabet
  3. Un, deux, trois, quatre-vingt-dix-neuf
    De Fransen hebben een bijzondere manier van tellen, maar daar was je waarschijnlijk al van op de hoogte. Maar met het rappe spreektempo van de Fransen is het soms lastig te begrijpen om het verschil te begrijpen tussen 42019 óf toch 99. Door de vraag: Pouvez-vous parler plus lentement, s’il vous plaît? ontstaat er vaak iets meer ruimte tussen de verschillende nummers en kan je het telefoonnummer al gauw eenvoudig volgen.
  4. Trainen, trainen, trainen
    Een andere manier om je je de Franse snelheid van spreken eigen te maken is door veel te oefenen en te luisteren naar de Franse taal. Kijk Franse televisie en films (ik bedoel, we willen allemaal best nog een keer naar Intouchables kijken) en maak gebruik van handigheidjes zoals wrts (een handige app om woordjes te leren) om je te overhoren. Zo merk je al snel dat je de snelheid steeds beter kunt volgen en je zelf straks ook (bijna) net zo snel kunt reageren.
  5. Heb ik het goed begrepen dat…..
    Vat zo nu en dan het gesprek samen en herhaal wat de ander gezegd heeft. Zo weet jij zeker dat jullie elkaar goed begrepen hebben en voorkom je makkelijk misverstanden. Si j’ai bien compris, … is een standaard zin die je kunt gebruiken om een samenvatting te beginnen.
  6. Wees je zonnige zelf!
    Blijf rustig en glimlach! Het klinkt een beetje gek, omdat de ander jou natuurlijk niet kunt zien, maar probeer het maar. Door van buiten te glimlachen voel je je vaak van binnen ook een stuk meer ontspannen en gaat zo’n spannend telefoongesprek al gauw een stuk makkelijker!

Reacties

Geef een reactie