Studeren in Frankrijk doe je zo!

Heb je er ooit over nagedacht om een deel van je studie in Frankrijk door te brengen? Doe eens gek en ga! Het is een enorme ervaring die je de rest van je leven bij je draagt en waar je je de rest van je leven profijt van zal hebben. Ik ging in augustus 2015 voor een semester naar Lyon, en ik denk er nog altijd elke dag even aan terug. Toch kan je niet ‘zomaar’ gaan, eerst moeten er veel (administratieve) handelingen verricht worden. In dit artikel geef ik een klein overzicht van de stappen die je moet nemen alvorens je kunt vertrekken. Even doorbijten, maar het is het dubbel en dwars waard!

Als je in Frankrijk wilt gaan studeren of stagelopen, dan zal je te maken krijgen met ‘Erasmus+’. Erasmus+ is de naam van het programma waarmee je een deel van je studie aan een partneruniversiteit of bij een bedrijf binnen de EU kunt volgen. Erasmus+ verzorgt hierbij ook een beurs als tegemoetkoming voor extra kosten. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van de lengte van de periode waarin je weggaat. Aangezien ik alleen ervaring heb met het studeren aan een partneruniversiteit, en niet met een buitenlandse stage, kan ik alleen vertellen wat je allemaal moet doen om een semester aan een gastuniversiteit te realiseren.

Welke stappen je allemaal moet ondernemen leg ik hieronder uit:

Voor vertrek:

Stap 1: Selectie Erasmus+ programma: om in aanmerking te komen voor een buitenlandverblijf met Erasmus, zal je geselecteerd moeten worden. Meestal verzorgt de afdeling ‘internationale relaties’ van je Universiteit of Hogeschool dit selectieproces. Wanneer je geselecteerd bent zal je een mail ontvangen met een officiële nominatie.

Stap 2: Nadat je de nominatie via jouw Universiteit of Hogeschool ontvangen hebt, moet je zorgen dat Erasmus+ alle aanvullende informatie van jou ontvangt. Je kunt dit gemakkelijk zelf doen via de website van Erasmus+. Je ontvangt je persoonlijke inloggegevens via jouw Universiteit of Hogeschool, waarna je zelf alles kunt aanvullen.

Stap 3: Zodra alle benodigde informatie bij Erasmus+ binnen is, krijg je een bevestiging van je vooraanmelding samen met twee belangrijke documenten: je Grant Agreement en je Learning Agreement. Het Grant Agreement is een soort contract waarin alle persoonlijke informatie nog eens op een rij staat: je persoonlijke gegevens, de gegevens van je gastuniversiteit etc. Het Learning Agreement is een document waarop je aangeeft welke vakken je wenst te volgen. Dit staat nog niet echt vast, het is meer een indicatie. Beide documenten moeten voorzien worden van de nodige handtekeningen dus zorg dat je hier op tijd mee bent! De aanvraag van je Erasmusbeurs gaat na je vooraanmelding via mijnduo.

Stap 4: Zodra je Grant Agreement en Learning Agreement binnen – en getekend zijn, word je automatisch aangemeld voor een online Erasmus+ taaltest. Er hangt niks af van deze test, het is puur om te kijken in welke mate de gemiddelde student progressie heeft gemaakt aan het einde van zijn of haar erasmusverblijf. Deze test is dus een soort ‘nulmeting’. Na de taaltest ontvang je als het goed is de Erasmus+ toekenningsbrief, waarin ook de geschatte hoogte van je te ontvangen Erasmusbeurs aangegeven staat.

Stap 5: Heel belangrijk is het aanvragen van OV-vergoeding. Aangezien je je OV-kaart een tijd niet zal gebruiken, krijg je hier van de overheid ongeveer 90 euro per maand vergoeding voor. Het aanvragen van deze vergoeding gebeurt ook via mijnduo. Voordat je vertrekt krijg je doorgaans ¾ van je erasmusberus uitbetaald, het laatste deel krijg je na terugkomst.

Stap 6: Je zou het bijna vergeten, maar huisvesting is ook wel handig om vooraf geregeld te hebben. Begin op tijd met zoeken! De meeste Franse Universiteiten bieden tijdelijk onderdak in residences aan. Vaak zit je hier dan samen met andere erasmusstudenten. Kijk voor huisvesting in een residence even op www.crous.fr. Geen zin in een residence? Je kunt natuurlijk ook zelf zoeken! Tips voor kamers zijn: www.appartager.com, www.lacartedescolocs.fr of via www.leboncoin.fr. Dat laatste is een soort Franse marktplaats wat zich prima leent voor het vinden van een geschikte colocation.

Vergeet ook niet vast je vervoer te regelen, vliegtickets zijn ver van tevoren vaak goedkoper dan last minute, hetzelfde geldt voor treintickets.

Ready to go? Mooi! Want hierna kan je vertrekken!

Tijdens je verblijf:

Mochten er bepaalde zaken veranderd zijn waardoor je Learning Agreement niet meer klopt, dan moet je dit aangeven op een zogeheten ‘Change Form’. Hierop geef je bijvoorbeeld aan welke vakken je uiteindelijk wel of niet volgt en wat de reden is voor deze verandering. Dit soort formulieren kan je vaak terugvinden op de website van jouw eigen school vinden.  

Bij terugkomst:

Stap 1: Je zult automatisch een uitnodiging tot het maken van de verplichte Erasmus+ taaltest krijgen. Deze maak je voor de verdere afhandeling van de uitbetaling van de rest van je erasmusbeurs. Het is ook voor jezelf wel leuk om te zien of je vooruit gegaan bent qua taalkennis.

Stap 2: Zodra je je behaalde cijfers terug hebt (transcript of records), vraag je bij jouw eigen Universiteit conversie van deze punten aan. Frankrijk werkt met een 20-punten systeem in plaats van een 10-punten systeem zoals we in Nederland hebben, dus je Franse cijfers zullen omgezet moeten worden in Nederlandse cijfers. Per Universiteit of Hogeschool verschilt het welke documenten je samen met deze conversie in moet leveren. Wanneer alle documenten binnen zijn, en je Franse punten zijn toegekend ben je klaar en zal het laatste deel van je erasmusbeurs ook worden toegekend.

Zoals ik al zei: het kost even wat tijd en moeite om alles geregeld te krijgen, maar dan heb je ook wat. Ik raad een erasmusverblijf in Frankrijk iedereen aan, je leert er zo ontzettend veel van! Een ervaring voor de rest van je leven die niemand je meer afpakt!

 

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie