Atelier Néerlandais; een ankerplaats voor Nederlandse ondernemers

Het zevende arrondissement behoort tot ‘les beaux quartiers’. Het is een gegoede buurt, waar de huren en koopprijzen behoorlijk hoog zijn. Een groot arrondissement, met lange straten en lanen, die tal van oude hôtels herbergen, vaak met grote tuinen. Hôtel komt van het Latijn; ‘hospitum’, herberg. In de 17e eeuw oorspronkelijk het huis van een adellijke heer. Later werd het de algemene aanduiding voor paleisachtige gebouwen met een privé of openbaar karakter.

Achter de voorgevel van rue de Lille 121, bevindt zich het achttiende-eeuwse Hôtel Turgot. Een prachtig pand, prominent gelegen naast het Palais Boubon – de Assemblee Nationale (de Franse Tweede Kamer) en in de buurt van de belangrijkste ambassades en instituten van Parijs. Op de derde etage is het Atelier Néerlandais gevestigd. Een ankerplaats voor Nederlandse ontwerpers, fotografen, architecten, uitgevers en andere individuele ondernemers, organisaties en bedrijven, werkzaam in de creatieve sector, die vanuit een van de mooiste locaties in Parijs hun positie op de Franse markt willen versterken. Het Atelier Néerlandais wordt ook wel gezien als het Nederlandse culturele uithangbord in Frankrijk. Dit alles in samenwerking met het cultuur en communicatieteam van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk, onder de bezielende leiding van Bart Hofstede, ambassaderaad voor cultuur en communicatie.

Onderweg daar naar toe moet ik willekeurig denken aan het interview dat ik vorig jaar rond deze tijd had met onze Ambassadeur, in zijn kantoor van de Nederlandse ambassade. Parijs was toen nog in shock van de zes aanslagen op één dag in november 2015; bij het Stade de France, de terrassen van Le Carillon, Le Petit Cambodge, Café Bonne Bière, Comptoir Voltaire, La Belle Équipe en de concertzaal Bataclan. Tijdens die aanslagen vielen 129 doden en meer dan 350 gewonden, van wie er daags na de aanslagen nog veel in kritieke toestand verkeerden. Natuurlijk was dit een belangrijk deel van het interview maar ook keken wij terug naar zijn aanstelling als Ambassadeur (juni 2012), toen hij vanwege bezuinigingen op het ministerie van Buitenlandse zaken het Instituut Néerlandais moest sluiten. Ik vroeg onze Ambassadeur toen het volgende:

Even terug naar de periode dat u net ambassadeur bent. U heeft toen het Instituut Néerlandais helaas moeten sluiten. Nu is daarvoor het Atelier Néerlandais voor teruggekomen, hoe kijkt u terug op dat initiatief?

“Ik moet zeggen, en ik ben natuurlijk niet objectief en dat maakt het lastig”. (voegt hij er lachend aan toe) “Maar als ik probeer er zoveel mogelijk afstand van te nemen dan denk ik dat het allemaal heel goed gelopen is, in meerdere opzichten. Het opheffen van het instituut was niet alleen een kwestie van Buitenlandse Zaken, maar we zaten in het pand samen met de Stichting Custodia. We hebben dat gelukkig samen goed kunnen oplossen. Zowel door ons als door de Stichting Custodia, en, wat ik heel belangrijk vond, dat we voor de mensen die er werkten, de zaken heel goed hebben kunnen afhandelen, en dat is een belangrijk punt!  En als je tegelijkertijd kijkt naar de inhoud van de zaak, dan hebben we door dit initiatief met het Atelier Néerlandais een heel nieuwe drive kunnen geven aan het Nederlandse cultuurbeleid. We hebben nog steeds fysiek een deel in gebruik van het oude instituut, de 3e etage hebben we gehuurd”.

Jouw  blogger in gesprek met onze Ambassadeur in Frankrijk Z.E. Mr. Ed Kronenburg

“Sinds dat we het Atelier hebben geopend, hebben we daar al een heleboel activiteiten kunnen organiseren. We hebben er modeshows gehad, diverse seminars en master classes. Het is een broedplaats voor Nederlandse creatieven die de Franse markt willen betreden. We vinden het heel belangrijk om vooral jonge mensen te trekken. We hebben heel veel activiteiten die zich op het kruispunt bevinden van economie, mode, cultuur en design. Je ziet ook dat de belangstelling enorm groeiende is voor het Atelier. Je merkt dat veel jonge mensen gebruik maken van het Atelier, om van daaruit Parijs te verkennen als werkplek. Ze kunnen er mensen ontvangen, ze kunnen er mee aan de slag en… we hebben nog altijd, weliswaar geprivatiseerd; Nederlandse taallessen. Het heeft ons ook, en dat was de bedoeling van de gehele opzet, veel meer flexibiliteit gegeven in de manier waarop wij onze cultuur willen uitdragen. Het is dus niet meer plaatsgebonden, dus niet alleen in het Atelier, maar we doen ook heel veel in samenwerking met onze Franse counterparts.

Literaire avonden vinden ook elders plaats in Parijs, bij voorbeeld in het ‘Maison de la Poésie’ en we doen dingen samen met het ‘Maison de l’Europe’, maar ook meer activiteiten buiten Parijs. Het geeft ons meer armslag, meer zichtbaarheid, meer flexibiliteit in de programmering en het is niet ten koste gegaan van de zichtbaarheid van Nederland. In tegendeel, ik denk dat we juist meer hebben kunnen doen doordat we nu minder statisch zijn”. Aldus onze Ambassadeur Z.E. Mr. Ed Kronenburg in zijn interview. (Meer over dit persoonlijke interview van 12 januari 2016 klik hier)

Inmiddels tweeënhalf jaar na de opening is het Atelier Néerlandais uitgegroeid tot een werk- en netwerkplek in het hart van Parijs, onder het motto: Samenwerken, ondernemen, presenteren en ontmoeten. Daarbij is de Franse beurzen- en festivalkalender leidend.

Deze foto geeft nog eens de onbegrensde presentatiemogelijkheden aan in het Atelier Néerlandais

Het Atelier Néerlandais is er in geslaagd in de afgelopen jaren om gebundelde presentaties te organiseren tijdens grote evenementen zoals FIAC, Designer Days, Salon du Livre, Paris Photo, Paris Fashion Week, Maison et Objet, Off print en Paris en scène. Daarnaast zorgt het team van de Nederlandse ambassade voor, vooral tentoonstellingen van fotografie, ontwerp, hedendaagse beeldende kunst, filmavonden, literatuur en debat, en financiële steun aan andere disciplines als podiumkunsten, op Franse podia, voor een Frans publiek. Succes is dan ook niet uitgebleven en het Atelier telt inmiddels meer dan 100 ondernemers die zich hebben aangesloten.

Nog geen lid van het Atelier Néerlandais? Coördinator Carolien van Tilburg heeft een mooie aanbieding voor u. Voor slechts € 150 euro kunt u in 2017 gebruik maken van de faciliteiten en het netwerk van deze succesvolle ankerplaats voor Nederlandse ondernemers.

Voor meer informatie over de faciliteiten en diensten van het Atelier Néerlandais neem contact op met Carolien van Tilburg: info@atelierneerlandais.com

Reacties

Geef een reactie