Doorbraak in brandstofconflict Frankrijk

Files in Frankrijk wegens grootschalige stakingen in de olie-industrie.
Photo by Nabeel Syed on Unsplash

Enorme files, afgesloten tankstations – de foto’s hebben het Nederlandse nieuws de afgelopen weken meermaals bereikt. Maar er lijkt beweging te zitten in het conflict tussen het Franse energiebedrijf TotalEnergies en de vakbonden, van wie de leden al wekenlang staken: er is overeenstemming gekomen over een salarisstijging voor medewerkers.

Hoe zat het ook alweer? In Frankrijk zijn veel tankstations in de twee weken volledig droog te komen staan. Inmiddels heeft vrijwel de helft van de pompstations nog maar beperkt of helemaal geen benzine of diesel meer in huis. Dat komt door grootschalige stakingen door medewerkers van Exxon Mobil en Total Energies: olie- en gasbedrijven maken recordwinsten door de hoge energieprijzen, maar het personeel krijgt daar weinig van mee. Vakbonden eisen een loonsverhoging van tien procent.

Diverse raffinaderijen zijn stilgelegd en geblokkeerd, en dat resulteert in een daling van zo’n zestig procent van de totale olieproductie in Frankrijk. Eerder was de toon van de regering hierover nog gematigd: “De bedrijven en de werknemers moeten zich allebei verantwoordelijk gedragen. Maar blokkades zijn geen manier om te onderhandelen’’, aldus president Macron. Maar de noodwet die dinsdag 11 oktober inging vertelde een ander verhaal: een deel van het personeel werd weer gedwongen aan het werk te gaan, en blokkades moesten worden opgeheven. Dit dwangbevel heeft maar beperkt succes.

Nu lijkt er dus schot in de zaak te zijn gekomen: rond 03.30 vannacht uur zijn de twee grote vakbonden CFDT en CFE-CGC en Total het eens geworden over een salarisstijging van 7% voor hun leden, ingaande vanaf komend jaar. Daar bovenop komt een eindejaarsuitkering tussen 3000 en 6000 euro, afhankelijk van het dienstverband. Dit voorstel zal vanmiddag worden voorgelegd aan de leden. De vakcentrale CGT, die een vooraanstaande rol speelt bij de acties, is weggelopen uit het overleg en zinspeelt op meer stakingen.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Doorbraak in brandstofconflict Frankrijk”

  1. Thierry

    In werkelijkheid viel het kunnen tanken overal nog mee afgeholpen week. Wel moesten we wachten. Maar in het nieuws is het groot uitgemeten.

Geef een reactie