Frankrijk in de ban van Merci Patron!

Ongeveer een maand geleden is hij in première gegaan: de Franse documentaire Merci Patron! (Bedankt baas!). Deze documentaire gemaakt door de journalist François Ruffin, beschrijft het snode plan voor wraak van twee ontslagen werknemers uit een textielfabriek die door hun baas, de rijkste man van Frankrijk, zijn vervangen door “goedkope” Poolse werknemers. 

In de documentaire wordt de schrijnende situatie waarin de werkloze Fransen verkeren op een humoristische manier weergegeven. Het omschrijft het gevoel van een grote groep werklozen die zich vervangen voelt door goedkope buitenlandse arbeid. Jocelyne en Serge Klur, de hoofdpersonen in de film, besluiten wraak te nemen op hun voormalig werkgever, Bernard Arnault: eigenaar van het mode-imperium LVMH. Met een snood plan wil het duo een bedrag van 40.000 euro ophalen bij de grote baas, omdat zij vinden dat zij hier aanspraak op maken. Onder het oog van de (verborgen) camera wordt dan al gauw duidelijk hoever deze grote zakenman wil gaan om zijn imago te behouden.

Hoewel de verwachting was dat de film klein en onopvallend zou blijven vanwege het beperkte budget waarmee de film is gemaakt, trekt hij inmiddels volle zalen. Deze week overstijgt het het aantal van 142 000 bezoekers in alle Franse bioscopen waar de film vertoond wordt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de mensen die in deze film de hoofdrol spelen, de tienduizenden werkloze Fransen, geld opzij zetten om de film te kunnen zien.

De actievoerders tegen de arbeidshervormingen waar we onlangs al over schreven hebben handig gebruikgemaakt van de publiciteit van de film. Zij maken nu korte filmpjes van hun protesten onder de titel: Merci Myriam!, waarbij in de titel wordt verwezen naar de Franse minister van Arbeid.

De film doet in Frankrijk dus veel stof opwaaien, wat misschien niet verwonderlijk is, maar ook in andere West-Europese landen speelt deze problematiek zich af. Maar naast dat het veel aandacht trekt vanwege het gevoelige onderwerp, deed het ook veel stof opwaaien omtrent de persvrijheid. Zo besloot Le Parisien-Aujourd’hui, een van Frankrijk grootste kranten, niet over de film te schrijven. De krant, waarvan Bernard Arnault eigenaar is, heeft aan de cultuurredactie de opdracht gegeven om niet meer dan 10 regels aan de film te wijden. Ook is er een radio-interview afgezegd te zijn uit angst voor teruglopende advertentie-inkomsten vanuit Arnault. In een land waar men spreekt van “liberté, égalité en fraternité” zou dit toch haast niet mogelijk moeten zijn?

Mocht je weten hoe het afloopt met Jocelyne en Serge, dan zul je nog even moeten afwachten: op dit moment is de film in Nederland nog niet opgenomen in de programma’s, maar zodra dit gebeurd dan zullen wij hem zeker gaan kijken!

Bekijk hieronder alvast de trailer:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=MsnrSzWJoJM

 


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie