Frankrijk eist Belasting van Google

Europese landen klagen al langere tijd over internetbedrijven als Google, Yahoo en Amazon. Deze internetmagnaten zouden in landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk veel winst maken, maar deze winsten doorsluizen naar landen met een lager belastingtarief zoals Ierland. Voor Frankrijk is nu de maat vol, zij eisten vorige week €1,6 miljard aan achterstallige belastingen van Google, aldus het Financieel Dagblad

Eerder ging het Verenigd Koninkrijk al in gesprek met het internetbedrijf over de achterstallige belastingen. Zij kwamen onderling tot een compromis over het verschuldigde bedrag. De Franse Minister van Financien, Michel Sapin, geeft te weten dat hij in geen geval van plan is een compromis te sluiten met Google. Ondanks dat het bedrag van €1,6 miljard niet werd bevestigd, gaf hij wel aan dat Google een hoger bedrag verschuldigd is dan dat het met het Verenigd Koninkrijk overeen gekomen is.

Sapin geeft aan dat de belasting die zei van Google eisen valt onder de “Fiscale Vertrouwelijkheid”. Op het moment dat Google-topman Sundar Pichai Parijs bezoekt zullen de onderhandelingen met betreft de belasting worden voortgezet.

Naast Google liggen ook Amazon, Starbucks en Yahoo onder vuur in Europa. Deze bedrijven staan er om bekend dat ze met allerlei trucs zo min mogelijk belasting proberen te betalen. De Europese Commissie geeft te kennen deze belastingontduikers hard te willen aanpakken. Hopelijk kunnen Frankrijk en Groot Brittannië een voorbeeld stellen voor de overige Europese landen, waardoor het in de toekomst voor deze bedrijven lastiger wordt om met de belasting te sjoemelen. De bedrijven zelf geven echter te kennen dat zij volgens de wet niks verkeerd doen.

Ook de politici uit de Verenigde Staten beginnen zich er mee te bemoeien. Zij zeggen dat de Europese Landen geen jacht moeten maken op belastinginkomsten die de Verenigde Staten toekomt. Het Financieel Dagblad verwacht dat de VS tegenmaatregelen zal nemen wanneer de Europese Unie actie onderneemt om de belasting te vorderen. De VS wil hiermee haar eigen budget en bedrijfsleven beschermen.

 

Reacties

Geef een reactie