Fransemarkt.nl

Frankrijk heeft groei nodig

Hollande

Frankrijk heeft dit jaar een groei nodig van minimaal 1% om de werkloosheid verder te doen dalen. De Franse president Hollande heeft dat onlangs gezegd in een interview. Hij hoopt dat Frankrijk in 2015 uit het dal kan kruipen. Maar is dat ook zo? Zijn er dit jaar weer kansen op de Franse arbeidsmarkt?

In Frankrijk komen er meer mensen de arbeidsmarkt op, dan dat er af gaan. Zogezegd gaan er meer mensen met pensioen, dan dat er starters zijn. Dit is precies andersom dan in bijvoorbeeld Duitsland. Daarom moet de economie blijven groeien, om zo voldoende banen te creëren, aldus Hollande.

Het terugdringen van de werkloosheid was een grote verkiezingsbelofte toen Hollande aantrad. Nu, drie jaar later heeft Frankrijk nog steeds een hoog werkloosheidscijfer van meer dan 10%. Ook de economische groei blijft achter, rond de 0,3 procent. Met het aanstellen van Manual Valls als premier heeft Hollande vorig jaar nog meer willen benadrukken dat hij volop wil inzetten op lastenverlichting voor het bedrijfsleven, om zo de werkgelegenheid te stimuleren.

Maar de realiteit blijft nog hopeloos achter bij deze verkiezingsbelofte. Frankrijk weigert structurele hervormingen door te voeren en stelt zich nog te weinig open voor de rest van de wereld. De stapjes – hoewel in de goede richting – zijn nog klein.

Veel internationale start-ups vestigen zich liever in Berlijn, London of Amsterdam als ze kiezen voor een Europese vestiging. De bureaucratie is té groot om snel te kunnen groeien en het cliché is waar: veel Fransen spreken nog slecht Engels. Allemaal ‘not in favor’ voor verdere groei in een steeds meer mondiaal gekoppelde economie.

Is dit dan alleen maar slecht nieuws over de Franse arbeidsmarkt? Nee. Lichtpuntje in dit verhaal is dat de conservatieve houding van Frankrijk ook kansen biedt. Kansen voor Nederlandse ondernemers en werknemers die Frans spreken en juist daardoor een voet tussen de deur krijgen in Frankrijk. Met de combinatie van talenkennis (Frans, Engels, Nederlands) en specifieke kennis (bijvoorbeeld over IT of marketing) kan je in Frankrijk nog veel bereiken.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *