La Guyane, c’est une île, n’est-ce pas?

Frans-Guyana

Als je aan de gemiddelde Fransman of Française vraagt wat La Guyane is of waar het ligt zal het antwoord vaak gokkend luiden; dat is toch een eiland, in de Indische Oceaan of ligt het bij La Réunion? Ook van het Nederlandse antwoord zal je niet veel wijzer worden: Frans-Guyana? Nieuw-Guinea bedoel je? Dat ligt toch bij Australië? En wellicht zat je eigen antwoord hier ook tussen, als je de vraag gesteld zou worden.

Ik kan je vertellen dat Frans-Guyana noch in Oceanië ligt, noch in Afrika. Ook is het geen eiland. Het is namelijk een Frans overzees departement gesitueerd in Zuid-Amerika. Om precies te zijn ligt het in het noorden van dit enorme werelddeel en grenst la Guyane aan Brazilië (dat is ook niet zo moeilijk) en aan Suriname. Het is een van de kleinere Zuid-Amerikaanse landen én voor de verandering wordt hier geen Spaans gesproken maar Frans!

Frans-Guyana is één van de vier overzeese departementen die onderdeel zijn van la République française, naast Guadeloupe, Martinique en la Réunion. Ondanks dat deze departementen dezelfde statuten hebben als de departementen in de Héxagone, en dus dezelfde president hebben en ook onder de Europese Unie vallen, is de waardering niet hetzelfde als voor een ‘gewone Franse regio’. Vooral la Guyane valt een beetje buiten de boot bij haar tropische zusjes zonder witte stranden, blauwe zee en dus zonder toerisme… Maar wat heeft la Guyane dan wél, hoor ik je denken. Guyane is wat oppervlakte betreft zo’n drie keer groter dan Nederland, maar er wonen slechts 250.000 mensen; zoveel als in een middelgrote stad in ons kikkerlandje. Het Guyanese landschap bestaat namelijk voor meer dan 95% uit tropisch regenwoud en wordt begrenst door twee rivieren aan weerszijden van het gebied, le Maroni (de Marowijne) aan het westen en de Oyapock aan het oosten. La Guyane beschikt dan ook over een enorm rijke flora en fauna, met verschillende soorten apen, luiaarden, katachtigen, tapirs en vogels in alle kleuren en maten.

Aangezien de bevolking zo klein is, telt Guyane ook slechts drie ‘steden’. De hoofdstad Cayenne is het meest bevolkt en bekend van natuurlijk Cayenne peper. Hier bevinden zich ook de meeste belangrijke gebouwen en instanties van waaruit het departement deels bestuurd wordt. Ten westen hiervan ligt Kourou, waar –door de perfecte ligging ten opzichte van de evenaar- dé lanceerbasis van de ESA, le Centre Spatial Guyanais zich al sinds 1975 bevindt. Meerdere keren per maand kun je hier een Europese of Russische raketlancering van heel dichtbij meemaken. Door de miljoenenindustrie die zich schuilthoudt achter de ruimtevaart is Kourou prima onderhouden en wonen er veel Europeanen, Amerikanen en Russen die delen van het jaar hier hun werk doen. Helemaal in het westen, ruim 250 km van Cayenne, ligt het onbeminde Saint-Laurent du Maroni, dat vooral bekend is geworden door zijn gevangenis en de verfilming van Papillon, geschreven door Henri Charrière. Het Camp de la transportation was tot 1953 de centrale gevangenis van La Guyane waar duizenden gedetineerden tijdelijk of levenslang hun straf moesten uitzitten. Door deze grote zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis, wordt er niet zo positief gekeken naar Saint-Laurent.

Evi Salimans

Evi Salimans

Evi studeert Franse taal en cultuur en heeft in 2016/2017 een half jaar gewerkt als docent Nederlands op basisscholen in Frans-Guyana. Haar reisdoel is om alle overzeese gebieden van de Franse republiek te bezoeken.
Evi Salimans
Evi Salimans

Latest posts by Evi Salimans (see all)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *