Hervorming Franse Arbeidswet

foto via: lexpansion.lexpress.fr

Onlangs heeft Myriam El Khomri, de Franse Minister van Arbeid, een reeks veranderingen in de Franse Arbeidswet aangekondigd. Zo willen ze het ontslagrecht versoepelen en de regels omtrent de 35-urige werkweek zullen minder strak worden gehanteerd. Daarnaast wil men ook de doorbetaling van salaris inkorten. Nu krijgt een Fransman nog 30 maanden zijn salaris doorbetaald wanneer een contract door de rechter wordt ontbonden, en met de nieuwe planning wordt dit teruggebracht naar 15 maand. Premier Valls staat achter deze maatregelen en wil ze inzetten om de hoge werkloosheid (meer dan 10% terug te dringen). Het meest verbouwereerd zijn de Franse vakbonden over de wijze waarop het nieuwe stelsel henzelf buitenspel zet. Wanneer werkgevers binnen hun bedrijf een akkoord over langer werken sluiten met hun werknemers, dan kunnen dagen van 12 uur, of, gedurende een vaste periode, werkweken van maximaal 46 uur, worden ingesteld. Indien de sociale partners hier niet uitkomen, kan het bedrijf een bedrijfsreferendum aan zijn werknemers voorleggen over het plan. Wat de gevolgen precies zijn voor de gemiddelde werkende Franse arbeider “Michel” van 50, heeft de Franse Le Monde onlangs omschreven.  Dit is onlangs al gebeurd bij het autobedrijf Smart. Hier werd gestemd over een 39-urige werkweek om ontslagen te voorkomen en het bedrijf een betere marktpositie te geven, tegen ze zin van de vakbonden.

infographie-code-du-travail-piotrek

Tot voor kort was het ondenkbaar dat de Franse Code du Travail, dat 3.800 pagina’s dik is, te veranderen valt, maar sinds premier Valls het als “onleesbaar” heeft omschreven gaat men meer en meer inzien dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien. Door de vele richtlijnen wordt er een een rem op het creëren van banen kunnen gezet. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. De Franse vakbonden, die in het buitenland al een naam hebben vanwege de stakingen, zijn vandaag (woensdag 9 maart) massaal gaan staken. Met name de jongerenorganisaties hebben hun leden aangemoedigd om de straat op te gaan en te protesteren tegen de plannen van El-Khomri.

Toevallig geeft de Franse premier zondag in een interview met Le Journal de Dimanche te kennen dat er in der herziening nog wel wat ruimte is voor verbetering, met name in de voor de vakbonden gevoelige punten. Maandag zijn de onderhandelingen tussen Valls en de vakbonden van start gegaan. Zij hebben in eerste instantie onderhandelt over 4 punten uit het hart van de veranderingen: De inkorting van het doorbetaalde salaris, de definitie van een ontslag met een economische oorzaak, het dagenarrangement van het MKB en het zogenaamde bedrijfsreferendum.

Reacties

Geef een reactie