Fransemarkt.nl

Vooroordeel bevestigd: de Fransen blijven wijnkampioen!

wijn

Het vooroordeel is bevestigd : De Fransen blijven wijnkampioen!  In de ranglijst van de grootste wijndrinkers ter wereld, die is samengesteld door www.bonial.fr staan de Fransen bovenaan. De gemiddelde Fransman drink maar liefst 44.2 liter per jaar.

Dit gemiddelde wordt niet alleen bereikt dankzij drinkers als Gerard Dépardieu, die onlangs aangaf een kleine 14 flessen alcohol per dag weg te tikken. Met een gemiddelde van bijna 59 per jaar kan de Franse Jean Modaal er dus ook wat van.
Dit is misschien niet meer dan logisch, want wat wil je als het hele land bedekt is met prachtige wijngaarden? Van Bordeaux en Bergerac tot de Bourgogne, om vooral de Côtes-du-Rhone of de zoete witte Elzas-wijnen niet te vergeten: Elke regio heeft wel zijn eigen wijn! In de supermarkten wordt dit grote assortiment met trots uitgestald in enorme wijnafdelingen die vaak vele malen groter zijn dan in de Nederlandse supermarkten. Een wijntje uitzoeken is dan ook een hele opgave, want de ‘appellations’ vliegen je om de oren. Wijn is Frankrijks nationale trots : voor een buitenlands wijntje moet je goed zoeken.

Toch is de wijnconsumptie in Frankrijk de afgelopen jaren flink gedaald. In 1975 dronk de gemiddelde Fransman gemiddeld 100 liter per jaar, dat is meer dan dat het dubbele in vergelijking met 2014 ! Hoe is deze afname te verklaren?
Naar eigen onderzoek (lees: goed rondkijken) valt me op dat wijn vooral wordt gedronken op terrasjes, in restaurants en thuis bij de warme maaltijd. Dit laatste niet alleen in het weekend, en ook gewoon bij ‘le repas de midi’. Maar het is vooral de oudere generatie die zich hieraan vasthoudt. In het uitgaansleven blijft de kurk vaak netjes op de dop, en worden vooral sterke dranken geschonken.  (Met uitzondering van de chique wijnbars natuurlijk). Vooral rode wijn wordt door de doorsnee jongere als een bejaardendrankje gezien.

Daarbij zien we een duidelijk regionaal verschil in alcoholconsumptie. In Noord-Frankrijk wordt er relatief weinig wijn wordt gedronken, met dank aan de Belgische invloeden die hier goed voelbaar zijn. Vooral in de regio’s Nord-Pas-de-Calais en Elzas-Lotharingen vraagt men liever om een fris biertje. De noorderlingen blijven echter in de minderheid, want de bierconsumptie in Frankrijk gaat al jaren achteruit!  In het klassement van bierdrinkers, staat Frankrijk dan ook op 40e plaats.

Bekijk het hele wijn-klassement  http://www.bonial.fr/info/vinocratie/ en het bier-klassement http://www.bonial.fr/info/bierarchie/ en zie hoe Nederland scoort!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *