Het zal vast in het Nederlandse DNA zitten, die kampeerkriebels. Voeg hier wat oer-Hollands ondernemerschap aan toe voor de perfecte formule : Een camping runnen in Frankrijk. Het is het typische “Ik vertrek” scenario, waar de familie Meiland nog een schepje bovenop deed. Het roer gaat om, want het wordt tijd om rustig en stressloos door het leven te gaan en heerlijk te “wijnen” in de Franse zon.
In de werkelijkheid blijkt dit beeld toch wat anders te zijn. Als camping directrice in Frankrijk wordt ik vaak geconfronteerd met de vooroordelen over deze baan, als het al een baan genoemd mag worden. Hoog tijd dus om deze te ontkrachten met een antwoord op een paar veelgestelde vragen:
“Werk je ook in de winter ?”
90% van de Franse campings is in de winter gesloten. Dit wil uiteraard niet zeggen dat er niet wordt gewerkt. Hier steken we letterlijk de handen uit de mouwen op het terrein en wordt het volgende seizoen alweer voorbereid. De werkweken van 80 uur maken plaats voor ‘normale’ weken van 40 uur. Eind december / begin januari komt (normaal gesproken) de eerste golf aan reserveringen alweer binnen en start ook de recruitment voor het volgende seizoen. Aan werk dus geen gebrek.
“ Gezellig borrelen met de campinggasten”
Onze campinggasten zijn natuurlijk op vakantie, maar wij niet. We streven ernaar om ze zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen, een band met ze op te bouwen en 24/7 voor ze klaar te staan. Letterlijk 24/7. Hierbij horen bijvoorbeeld ook telefoontjes om 23 uur:
- Om te reserveren voor twee weken later
- Omdat de föhn in de stacaravan niet werkt
- Omdat de buurman te diep in z’n wijnglas heeft gekeken
Kortom, een camping runnen betekent: Wachten aan de poort tot de eerste gasten zich melden aan de start van het seizoen, maar stiekem weer aan diezelfde poort staan om ze aan het einde van het seizoen uit te zwaaien.
… en toch is het campingleven het mooiste wat er bestaat!
Mijn tip voor degenen die dromen van een leven als camping directeur? Draai eerst eens een seizoen mee als seizoenskracht op de receptie of in de technische dienst. En start au plus vite met een cursus Frans.
Ben jij à la recherche naar een baan onder de Franse zon? Als receptionist, horeca-medewerker of zelfs assistant-gerant? Neem snel een kijkje op France-Personnel!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.