1 april: Franse dag van verandering

4489749576_0274e1918f_o

In Frankrijk is 1 april meer dan alleen “Le Poisson d’Avril” (de vissen van april). Hoewel de jeugd deze dag nog vooral gebruikt om getekende vissen op andermans rug te plakken, zitten miljoenen Fransen gespannen te wachten op dat wat er veranderen gaat: de sociale uitkeringen en prijzen worden opgewaardeerd aan de hand van de inflatie en de economische groei. Een spannende dag! Alhoewel, de inflatie over 2015 is in het al geheel geschat op 0%, dus al te groot zullen de wijzigingen dit jaar niet zijn. 

Naast dat de sociale uitkeringen voor de Franse burgers veranderen, zijn er voor bedrijven ook dingen om rekening mee te houden. Zo komt er een einde aan de premie “business”. Degenen die recht hadden op deze premie, een samenvoeging van de RSA en de prime de l’emploi, hadden tot vandaag de tijd om deze premie met terugwerkende kracht aan te vragen. Vanaf nu wordt dit achteraf, per kwartaal, opnieuw berekend. Deze premie is begin dit jaar ingesteld en met name bedoeld als stimulans voor werknemers om weer op zoek te gaan naar werk.

Daarnaast zal de Franse overheid zorgen voor een fiscale stimulans voor de ondernemers: de familiale bijdrage (cotisation familiale) wordt verlaagd. Deze verlaging van 1,8% was vorig jaar al aangekondigd voor mensen die maximaal 1,6 keer het minimumloon verdienden, maar vanaf april geld deze verlaging ook voor de groep 1,6 tot 3,5 keer het minimumloon.

Naast deze veranderingen zullen de Fransen deze maand ook over gaan naar HD-televisie en zal het omwisselen van een TGV ticket geld gaan kosten: zo tussen de 5 en 15 euro. Kijk hier voor het overzicht van alle veranderingen. Blijft er met zoveel serieuze business nog wel ruimte over voor een grapje op 1 april? Jazeker! Zo heeft de metro (RATP) aangekondigd de namen van haar stations aan te passen en was France Bleu wel erg actief met het verzinnen van 1 april grappen, met als klapper het nieuwtje dat Francois Hollande een schuur op Corsica gekocht zou hebben.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie