135 euro boete voor oordopjes in verkeer

Franse boete Fransemarkt.nl

In Frankrijk is het vanaf 1 juli verboden automobilist, motorrijder, of zelfs als fietser oordopjes in of een hoofdtelefoon op te hebben in het verkeer. Het gaat dan 135 euro kosten wanneer je betrapt wordt. De maatregel moet het aantal verkeersongevallen drastisch naar beneden brengen. “Alleen bellen met een ingebouwd systeem is nog toegestaan vanaf volgende week”, vertelt een woordvoerder van de ANWB. “Vakantiegangers moeten dus goed opletten, 135 euro is toch een flinke hap uit het vakantiebudget.”

Daarnaast kan je per 1 juli in Frankrijk ook een boete krijgen wanneer je té harde muziek aan hebt, waardoor je het andere verkeer niet meer kan horen (75 euro), als je een broodje eet achter het stuur (ook 75 euro), als je nog make-up op doet, zélfs wanneer dit in de file is (75 euro). Er is ook nog een wet in behandeling bij het parlement om een boete te geven van 68 euro wanneer je in de auto rookt en er een minderjarig kind in je auto zit.

De maatregel met de oortjes geldt trouwens niet alleen voor het voeren van telefoongesprekken maar ook voor het luisteren van muziek of radio met een headset. Apparaten die in het voertuig zijn ingebouwd en die bestuurders niet vast hoeven te houden zijn wel toegestaan.

Met deze drastische en qua timing ook symbolische ingreep, hoopt de Franse overheid het aantal ongelukken dat wordt veroorzaakt door onoplettendheid achter het stuur terug te dringen. Volgens onderzoek wordt ongeveer 10 procent van de ongelukken veroorzaakt door het gebruik van een smartphone achter het stuur. Voor Nederlanders die deze zomer afreizen naar Frankrijk is het dus opletten geblazen.

(bron: ANWB.nl)

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie