5 praktische tips om een baan te vinden in Frankrijk

Woon je in Frankrijk of ga je binnenkort verhuizen en ben je op zoek naar een baan? Solliciteren in de Franse taal is een grote pré en bij sommige bedrijven zelfs een must. Je begint met het opstellen van je cv in het Frans. Maak bijvoorbeeld gebruik van een cv voorbeeld die je online kunt vinden of een cv template voor een professionele uitstraling. Onderstaande praktische tips helpen je bij het vinden van werk in Frankrijk.

Wat heb ik nodig om te kunnen solliciteren?

Als je in Frankrijk wilt gaan werken heb je geen speciale documenten nodig. Omdat Frankrijk, net als Nederland, lid is van de Europese Unie heb je geen werkvergunning nodig. De enige documenten die je nodig hebt om te kunnen solliciteren zijn:

• Een cv
• Een motivatiebrief
• En eventueel een diplomabeschrijving

Het Nederlandse onderwijsstelsel wijkt af van het Franse, daarom is het aan te raden om een diplomabeschrijving toe te voegen aan je sollicitatie. In de diplomabeschrijving geef je een beschrijving van de gevolgde opleiding en de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan.

Waar vind ik werk?

Er zijn verschillende manieren om een baan te vinden in Frankrijk. Je kunt je inschrijven bij het equivalent van het UWV, de “pôle emploi”. Daarnaast zijn er verschillende vacaturesites zoals indeed.fr en monster.fr waar je banen vindt in alle vakgebieden. Ook via social media zijn er interessante vacatures te vinden zoals via LinkedIn en de Franse versie hiervan: Viadeo.
Of je snel werk vindt hangt af van de sector waarin je op zoek bent. Het is aan te raden om de Franse taal goed te beheersen. Dit vergroot je kans op een baan.

Hoe ziet mijn cv eruit?

Over het algemeen hebben een Frans curriculum vitae en een Nederlands cv vrijwel dezelfde vorm. Toch zijn er een aantal verschillen. Zo geef je je Franse cv een titel. Deze plaats je bovenaan je document. Door een goede titel te kiezen, trek je de aandacht van de recruiter en nodig je uit om verder te lezen.
Onder het kopje persoonlijke gegevens zet je net als in Nederland je naam, adres en contactgegevens. In Nederland schrijf je meestal je geboortedatum, terwijl je op een Frans cv alleen je leeftijd vermeldt.

Handige Franse termen voor je cv

Om je op weg te helpen met solliciteren vind je hieronder een aantal handige Franse termen

Persoonlijke gegevensLes données personnelles
Persoonlijk profielL’accroche
OpleidingLa formation of le diplôme
WerkervaringL’expérience professionnelle
InteressesLes centres d’intérêt
VaardighedenLes compétences of les aptitudes
TalenkennisLes compétences linguistiques
ReferentiesLes réferences
HavoDiplôme de fin d’études secondaires
VwoÉquivalent néerlandais du baccalauréat
général
HBOEcole d’enseignement professionnel
supérieur
WOEnseignement universitaire
SollicitatiegesprekEntretien d’embauche
MotivatiebriefLettre de motivation

Afsluitende tip

Bij het schrijven van documenten en het spreken met mensen gebruik je altijd de u-vorm. Vooral op de werkvloer. Neem daarom niet als eerste het initiatief om de ander te tutoyeren. Ook niet in je cv of sollicitatiebrief.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie