220 miljoen euro boete voor Google in Frankrijk

Photo by Brett Jordan on Unsplash

De Franse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 220 miljoen euro vanwege machtsmisbruik. Google heeft een dominante positie op de online-advertentiemarkt.

De boete is onderdeel van een schikking die de Franse autoriteiten hebben getroffen met Google, na beschuldigingen van machtsmisbruik door mediabedrijven News Corp, de Belgische Groupe Rossel en de Franse krant Le Figaro. In 2019 hebben zij een klacht ingediend bij kartelwaakhond Autorité de la concurrence.

De toezichthouder zegt dat Google regelmatig voorrang gaf aan zijn eigen systemen binnen de Google Ad Manager. Google heeft zelf ingestemd met de boete en neemt stappen om verbeteringen hierin door te voeren. Voorzitter Isabelle de Silva van de markttoezichthouder zegt dat de boete van bijzonder belang is, want het is de eerste ter wereld waarbij werd gekeken naar de complexe algoritmes die worden gebruikt bij online-advertenties.

In 2019 had google ook al een boete gekregen in Frankrijk van 150 miljoen euro vanwege overtredingen van de concurrentieregels bij online-reclame. Dit jaar heeft Google ook al een boete van meer dan 100 miljoen euro gekregen in Italië vanwege machtsmisbruik. Ook in Duitsland loopt een mededingingsonderzoek naar Google in verband met verdenkingen van machtsmisbruik.

Bron: RTL nieuws


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie