Bordeaux: European best destination

Frankrijk is al jarenlang het favoriete vakantieland van de Nederlandse vakantieganger. Op talrijke campings in alle hoeken van het land vindt jaarlijks een ware invasie van lange witte noorderlingen plaats. Maar het zijn niet alleen de kampeerders die La douce France weten te vinden, want ook voor een citytrip naar Parijs is de Nederlander wel te porren. De stad van de liefde krijgt echter concurrentie uit het Zuid-Westen, namelijk van Bordeaux.

De hoofdstad van de Franse regio Aquitanië is in maart namelijk uitgeroepen tot European Best Destination 2015. Hiermee versloeg Bordeaux onder andere Lissabon (2e plaats), Athene (3e ) en Valletta, de hoofdstad van Malta (4e plaats).  Maar wat maakt Bordeaux nu zo bijzonder en waarom is deze stad zeker een bezoekje waard?

Bordeaux is een bruisende stad van ongeveer 275.000 inwoners (800.000 inclusief de buitenwijken), en is daarmee de 6e stad van Frankrijk. Dankzij de invloeden van de oceaan geniet je van een klimaat dat zorgt voor milde winters (het sneeuwt maar heel zelden) en warme zomers, waarin de temperatuur tot maar liefst 35 graden kan oplopen. De lente en de herfst zijn de ideale periodes voor een citytrip in Bordeaux.

Het grootste deel van de binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De statige gebouwen en historische monumenten zoals de Place de la Bourse, gebouwd volgens de schitterende 18e eeuwse neoclassicistische architectuur, stralen nog altijd de immense rijkdom uit. Zo is Le Grand Théâtre, het schitterende operagebouw, zelfs ouder dan de Opera in Parijs. Het heeft zelfs als inspiratie gediend voor de bouwer van de Parijse Opéra!

Le grand théâtre. Foto: Pauline Stappers
Le grand théâtre.
Foto: Pauline Stappers

Dankzij de inspanningen van burgemeester Juppé zijn gevels opgeknapt, is het centrum opgefrist en wordt Bordeaux steeds populairder bij zowel de binnenlandse als buitenlandse toeristen.

Shoppen:

Buiten de prachtige architectuur vind je ook een waar winkelwalhalla in het stadscentrum. In de Rue Ste. Cathérine, de langste winkelstraat van Frankrijk, liggen alle ketens die je maar kunt bedenken! Bovendien liggen er enorm veel kleine boetiekjes verborgen in het historische centrum.

Voor een actieve dag kun je terecht op de boulevard aan de Garonne. Vooral in het weekend weten de Bordelais de kades te vinden om te wandelen, hardlopen, skaten, te fietsen of een drankje te nemen.

Gastronomie:

Bordeaux is de hoofdstad van de Franse gastronomie. In de talrijke restaurantjes geniet je van de overheerlijke gerechten uit Zuid-West Frankrijk. Specialiteiten zijn onder andere eend, foie gras en entrecôte. In de vele wijnbars die door de hele stad verspreid liggen geniet je van de beste Bordeaux wijnen en absolute De stad is omringd met wijnvelden en schitterende châteaux waar je ook terecht kunt voor wijnproeverijen.

Wil je dit alles eens met eigen ogen bekijken?
Bordeaux is eenvoudig te bereiken dankzij de dagelijkse vluchten die vertrekken vanaf Schiphol! (Easyjet en KLM).

 

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie