De GAFA-belasting

In 2019 kwam Frankrijk al met het idee om een belasting op te leggen aan de grote internetreuzen. Het gaat om Google, Apple, Facebook en Amazon, die gezamenlijk met GAFA worden aangeduid. De Gafa belasting belast de grote internetbedrijven met belasting op hun digitale activiteiten in Frankrijk.

De GAFA’s betaalden nauwelijks belasting omdat ze op een verschillende manieren slim de belasting ontwijken. De Franse minister van financiën Burno le Maire wilde hier een stokje voor steken door een belasting te heffen op de digitale activiteiten van de GAFA’s.  De GAFA’s moeten, vanaf december 2020,  3% van hun omzet in Frankrijk betalen als belasting. Frankrijk is daarmee ook het eerste land dat zich verzet tegen de grote Amerikaanse bedrijven. De internetreuzen hebben de prijzen van hun diensten verhoogt om zo de belasting door te berekenen aan de gebruikers.

Veel van deze grote spelers zijn Amerikaanse bedrijven, dit zorgt ervoor dat deze nieuwe Franse wet veel irritaties heeft veroorzaakt in de Verenigde Staten. Als antwoord op deze Franse wet heeft de regering in Washington op 10 juli 2020 aangekondigd dat er 25% extra douanerechten op Franse producten met handelswaarde opgelegd zal worden.

De Verenigde Staten kon door deze aankondiging druk uitoefenen op Frankrijk. In oktober 2020 werd er een G20-financiën top gehouden, waar onder ander is onderhandeld over de belastingwet van de Fransen en douanerechten op Franse producten van de Amerikanen. Frankrijk had daarom de belasting voor 2020 laten bevriezen, in de hoop dat er een oplossing zou komen.  Deze onderhandelingen zijn mislukt waardoor de belasting vanaf december 2020 zou worden geïnd. 

Verschillende Europese landen zoals Spanje, Italië, Tsjechische Republiek en Oostenrijk zijn ook geïnteresseerd in deze belastingwet om zich op deze manier staande te houden tegen de overheersing van deze Big Tech bedrijven. Is dit het begin van een nieuw tijdperk? We houden het in de gaten.

Bronnen:
1. Bron
2. Bron


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie