Een studiereis organiseren naar Parijs: du gâteau?

In april 2016 organiseerde ik als Commissaris Reizen van mijn studievereniging samen met de Reiscommissie een meerdaagse studiereis naar Parijs. Als student is dat eigenlijk wel een must, zo’n studiereis naar Parijs. Maar daar komt zeker nog het een en ander bij kijken. Als je denkt dat alles makkelijk via websites te regelen is, dan kom je in Frankrijk af en toe toch nog flink bedrogen uit. Vrijwel alles moet telefonisch of per mail. Nou gaat het natuurlijk ook niet om een bezoekje aan het Louvre of een bezichtiging van de Notre-Dame, want bij een studiereis moet er natuurlijk flink uitgepakt worden.

In samenwerking met één van onze docenten (een heuse Française) krijgen we meestal wel veel geregeld. Zolang je maar goede connecties hebt op de goede plaatsen. Een eerste stap die je als commissie zet is het kijken naar wat leuke (studiegerelateerde) activiteiten zijn. Al snel kom je bij politiek Frankrijk uit, want een bezoek aan de Sénat of het Assemblée Nationale is vrij goed te regelen – mits er connecties zijn. Dankzij de connecties van onze Franse docenten was er via hen best wel wat te regelen!

Maar naast deze connecties moest er zelf ook werk verricht worden, want niet alles is via via te regelen. Telefoontjes naar heuse +33 nummers en keurig opgestelde Franse mailtjes zijn hierbij geen uitzondering. Dan is het maar wat jammer als er op zo’n net Frans mailtje een kortaf, chaotisch Frans mailtje terugkomt of dat er nét zo’n norse Fransman aan de andere kant van de lijn zit. Maar dat komt allemaal wél kijken bij zo’n studiereis.

Uiteindelijk ben je na al dat regelen, mailen en telefoneren op de plaats van bestemming. Het moment dat je de Thalys uitstapt op het bekende Gare du Nord waan je je al een echte Français(e). Totdat er een bezoekje aan de gendarmerie gepleegd moet worden vanwege diefstal. En dat moet dan uiteraard nét tussen 12 en 2, een heilige tijd in Frankrijk waarbij geen enkele Fransman gestoord wil worden. Dan blijkt toch maar weer dat de Nederlandse stiptheid, snelheid en veeleisendheid bij de Fransen niet echt in de smaak valt. Of dat je zo’n moment hebt dat je, volgens afspraak, keurig netjes om tien uur bij de Sénat staat, maar dat zij daar praktisch nog bezig zijn met hun petit-déjeuner. Of je nog even kunt wachten? Vraiment?

Dus een paar tips voor als je ooit een studiereis naar Frankrijk organiseert:

  1. Wees makkelijk en niet ál te Nederlands in de communicatie met Fransen.
  2. Zorg voor goede connecties, zo kom je op veel plaatsen binnen.
  3. Wees geduldig, want de Fransen mailen niet na 10 minuten terug.
  4. Houd rekening met de Franse cultuur, zoals de heilige siësta.
  5. Amuse-toi, want het is en blijft Frankrijk!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie