Frankrijk en de Panama Papers

Foto: de Franse minister van Financiën, Michel Sapin (via ANP)

De afgelopen weken stond het nieuws er bol van: de Panama Papers. Meer dan 11,5 miljoen documenten van het juridisch advieskantoor Mossack Fonesca & Co uit Panama kwamen naar buiten waaruit bleek dat het kantoor meer dan 200.000 offshorebedrijven had opgezet voor haar cliënten. Deze bedrijven, veelal anoniem, werden onder andere gebruikt om de belasting in eigen land te kunnen ontduiken. Over de hele wereld brachten de onthullingen veel teweeg, zo ook in Frankrijk. 

Een van de grootste bekendmakingen omtrent Frankrijk en de Panama Papers heeft te maken met de extreem rechtse partij Le Front National, in 2012 onder leiding van Marie Le Pen. De Franse krant Le Monde vertelt over een ingenieus systeem om geld van campagnes weg te sluizen via valse facturen naar lege vennootschappen in Hong Kong, Singapore, de Britse Maagdeneilanden, maar dus ook via Panama.

Het Franse bedrijf Riwal dat wordt beheerd door Frédéric Chatillon (lid van de extreem-rechtse studentenbeweging Groupe Union Défense) en zijn accountant Nicolas Crochet, zou volgens de Panama Papers minstens 300.000 euro op deze manier hebben doorgesluisd. Chatillon geeft commentaar op de beschuldigingen door te zeggen dat de constructie legaal was en dat er geen verband is tussen de 300.000 euro en het geld dat zijn communicatiebureau in 2012 kreeg voor zijn diensten in de Franse presidentsverkiezingen.

Ten gevolge van het uitlekken van de documenten, maakte de Franse minister van Financiën dinsdag bekend dat Panama werd teruggeplaatst op de lijst van belastingparadijzen. Op deze lijst staan inmiddels zeven landen die er op worden gewezen dat ze op fiscaal gebied onvoldoende meewerken aan het naleven van internationale belastingafspraken. De opname zou volgens de minister gevolgen hebben voor iedereen die zaken doet met Panama. Het land deelt de lijst nu met Botswana, Brunei, Guatemala, Nauru, Niue en de Marshalleilanden. Frankrijk maakte deze beslissing, omdat het van mening is dat Panama te weinig onderneemt wanneer het aankomt op de automatisering van de uitwisseling van belastinggegevens. Hoewel Panama in 2012 door Frankrijk van de lijst werd gehaald omdat het land de indruk wekte de internationale belastingafspraken juist wel te respecteren.

Panama is niet blij met de terugplaatsing op de lijst. De Panamese President, Juan Carlos Varela, vraagt Frankrijk nadrukkelijk de “onnodige en foute” beslissing te herzien, zo meldt de BBC. Panama zou zelfs gedreigd hebben met diplomatieke maatregelen als Frankrijk haar besluit niet terugdraait. Zij claimen dat de vermelding op de lijst voor hen een financiële straf zou zijn.

De Panamese wet geeft het land de mogelijkheden zich in deze situatie te wreken op landen als Frankrijk. Dit kan het gevolg hebben dat bedrijven van Franse afkomst geen aanspraak meer kunnen maken op openbare aanbestedingen. Deze dreigementen van Panama gaan samen met de tegenstrijdige uitingen dat het land open staat voor discussie over de openheid van financiële gegevens, dit in de hoop om zwaardere sancties te voorkomen.

Frankrijk, daarentegen, lijkst zich weinig aan te trekken van de acties en moedigt andere landen van de Europese Unie juist aan haar besluit over te nemen en Panama op de blacklist te zetten. Zij sluiten niet uit dat er voor de bedrijven een juridisch staartje zal hangen aan de Papers.

Reacties

Geef een reactie