Frankrijk wil zeer grote winkelcentra verbieden

Uit een nieuw wetsvoorstel blijkt dat de Franse Tweede Kamer, l’Assemblée Nationale, nieuwe zeer grote winkelcentra wil gaan verbieden. Het nieuwe wetsvoorstel is een onderdeel van de nieuwe klimaatwet in Frankrijk

Volgens artikel 52 van de nieuwe klimaatwet komt er een verbod op de bouw van nieuwe winkelcentra groter dan tienduizend vierkante meter. Dit verbod moet vooral braakliggende landbouwgrond aan de rand van grote steden beschermen. Daar verrijzen nu vaak grote winkelcentra.

De brancheorganisatie la Confédération des Commerçants de France (CCF) die winkelcentra in Frankrijk vertegenwoordigt, liet eind vorige maand in een verklaring weten dat het wetsvoorstel met twee maten meet. Grote distributiecentra zijn uitgesloten voor deze wet. Volgens de CCF valt dit voor grote digitale spelers als bijvoorbeeld Amazon.com mooi uit.

Een verbod op grote winkelcentra kan nadelig zijn voor vastgoedbedrijven zoals Unibail-Rodamco-Westfield. Deze is actief in 21 grote winkelcentra in grote steden als Parijs, Lyon, Lille, Rennes en Marseille.

De wet is niet alleen om het milieu te beschermen, maar ook de middenstand in de binnenstad te beschermen. Deze wet is dus een voordeel voor de kleine ondernemers. Grote winkelcentra trekken namelijk meer publiek dan de kleine ondernemers. De winkelcentra trekken het publiek weg bij de kleine ondernemers, waardoor ze op een gegeven moment niet meer rond kunnen komen en langzaam verdwijnen. Vooral nu tijdens de pandemie is steun voor kleine ondernemers belangrijk.

Bron


door

Reacties

Geef een reactie