Franse druivenoogst verwoest door nachtvorst

Photo by James Lee on Unsplash

De afgelopen weken heeft de nachtvorst in Frankrijk ervoor gezorgd dat de druivenoogst bijna een derde lager gaat uitvallen dan andere jaren. De Franse koepelorganisatie, van boeren, FNSEA maakte bekend dat dit de wijnboeren bijna 2 miljard euro gaat kosten. De minister van Landbouw, Julien Denormandie, sprak al van waarschijnlijk de grootste landbouwcatastrofe van het begin van de 21ste eeuw.

Verschillende boeren van Franse wijnstreken van Bordeaux tot aan Champagne maken zich grote zorgen over hun druivenoogst. In verschillende wijnstreken zakte het kwik in de nachten tot bijna -8 graden Celsius. De late vorst heeft dramatische gevolgen voor de oogst. Niet allen de druiven zijn aangetast door de vorst ook perziken, nectarine en abrikozen zijn getroffen door de kou.

Volgens experts is de schade voor boeren de grootste in dit decennia. Regionale landbouwautoriteiten vrezen voor een verlies van 50 tot 90 procent van de druivenoogst

Een wijnmaker in Bourgondië, de streek die onder meer bekend staat om witte wijn, schat dat ten minste 50 procent van de oogst verloren is gegaan, schrijft The Guardian. Wijnmaker Philippe Pellaton in de Rhônevallei spreekt van de kleinste oogst in veertig jaar; hij vreest verliezen van 80 tot 90 procent.

De boeren hebben verschillende maatregelen genomen om hun gewassen te beschermen tegen de vorst. Sommige beneveleden de wijnranken, waardoor er een laagje ijs om de planten werd gevormd. In het wijngebied Chablis hebben boeren brandende fakkels, strobalen en houtkorven in de wijngaarden gezet om te voorkomen dat de knoppen zouden bevriezen. Desondanks de maatregelen bevroren veel planten en droogden ze uit.

De Franse overheid heeft de vorstperiode bestempeld als een landbouwramp en bereidt daarom een noodhulppakket voor. Dit pakket zal onder meer bestaan uit belastingvoordelen voor de getroffen boeren. Ook heeft minister Denormandie een oproep gedaan aan banken en verzekeraars om een bijdrage te leveren.

Bronnen: NOS en RTL


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie