Franse regering blijft boeren steunen

Franse boeren

De Franse overheid staat vierkant achter de boeren die op dit moment staken. Dit terwijl juist in andere landen, waaronder Nederland er steeds meer kritiek is op de wijze waarop de boeren aandacht vragen voor hun problemen.

De problemen die Franse boeren hebben, zijn in principe hetzelfde als hun collega boeren in andere Europese landen. Veel boeren hebben geïnvesteerd in uitbreiding van het bedrijf en zien nu – door de dalende prijzen – dat hun marges flink onder druk komen te staan.

Toch verschillen de Franse boeren ten opzichte van hun collega’s in de manier waarop ze aandacht vragen voor hun zaak. Waar in andere landen de boeren de tering naar de nering zetten en bijvoorbeeld zoeken naar alternatieven, blokkeerden veehouders opnieuw verschillende snelwegen in Frankrijk en is het einde van het conflict nog niet inzicht.

De Nederlandse regering heeft al aangedrongen bij de Franse regering om de acties en protesten streng te veroordelen, zeker wanneer deze ontaarden in rellen met ook berovingen van ladingen tot gevolg.

Klein is in Frankrijk nog goed
De publieke opinie in Frankrijk is echter eerder op de hand van de boeren, waar laatst in een enquête meer dan 80% van ondervraagden aangaf bereid te zijn om meer te betalen voor Frans vlees om zo de veehouders te steunen. Hierbij komt toch de chauvinistische aard van de Fransen om te hoek kijken.

Ook speelt mee dat in Frankrijk men nog steeds geloofd in een kleinschalige landbouw die in harmonie is met zijn omgeving. Terwijl in andere landen de schaalgrootte is toegepast, zijn ze in Frankrijk tussen tafellaken en servet beland.

Tijd is voorbij
De regering kiest er nu voor om een noodplan te presenteren waarbij er geld vrij gaat komen voor schuldsanering voor boeren die dit nodig hebben, durft niemand de waarheid te vertellen: dat de tijd van gegarandeerde prijzen voorbij is en dat Frankrijk inmiddels voorbij is gesteeft op de ranglijst van landbouw landen door landen, waarbij het landen als Brazilie, Duitsland en Nederland voor zich moet dulden.

En dan is de vijfde plaatst ook nog grotendeels te danken aan de wijnexport, waarmee het overigens nog steeds erg goed gaat.

Kortom: Frankrijk is weer eens bezig met navelstaren en durft niet in te zien dat de wereld om Frankrijk heen in rap tempo veranderd is.

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie