De gourmet-bag zorgt in Frankrijk voor opschudding

Gourmet bag - Fransemarkt.nlAls je in Frankrijk in een restaurant je bord niet leeg at, omdat je simpelweg te veel had, was het not done om een doggy bag te vragen zoals wel in bijvoorbeeld Amerika normaal is. Maar als het goed is maakt een nieuwe Franse wet hier nu korte metten mee. Tot ontevredenheid van de obers…

Er zijn nog geen massale stakingen gepland, maar het feit dat een restaurant verplicht een doggy bag moet voorzien aan haar gasten valt voor veel restauranteigenaren, en vooral de medewerkers slecht. “Eten doe je in een restaurant en niet thuis, zo is het idee.” Gevolg is wel dat restaurants in Frankrijk jaarlijks veel eten moeten weggooien.

Het lijkt nu dat hier een einde aan is gekomen. Een oude wet die al vier jaar is aangenomen gaat dit jaar van kracht met als doel om de verspilling tegen te gaan. Eerder waren supermarkten al aangespoord om groente en fruit die niet volgens de EU voorschriften waren qua afmeting, etc. aan te bieden. Hierop werden de ‘legumes moches’ een regelrechte hit en wordt dit zelfs nu in het buitenland uitgerold.

Goed. Terug naar de restaurants. Dat verspilling wordt tegen gegaan is natuurlijk goed. Vinden ook de restaurants zelf. Maar ja. een doggy bag? Dat is toch tegen het zere been. Immers, obers zouden nu moeten voorstellen aan de gast om een doggybag te nemen als men niet hun tartaar of zalmmoot op kan. Om meer draagvlak te creeën lanceerde men in Marseille al de term ‘gourmet bag‘. Immers, dat andere woord is Amerikaans, dus dat kan niet goed zijn.

Toch blijkt in de praktijk de wet niets meer dan een vriendelijke doch dringende aanbeveling. Restaurants moeten wel afval scheiden, schrijft de Franse krant Les Échos. Restaurants die meer dan 10 ton afval maken in een jaar, moeten dit wel scheiden. Zo hoopt Frankrijk bij te dragen aan een beter milieu


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie