Nieuwe BTW-regels vanaf 1 juli 2021

Nieuwe btw-regels
Bron: Pixabay

Door de groeiende e-commercesector, online shops, is er behoefte minder gecompliceerde wet- en regelgeving. Voor de ondernemers maar ook voor de lokale overheden die vaak btw-inkomsten mislopen. Vanaf 1 juli 2021 veranderen de btw regels. Er geldt dan de nieuwe EU-regeling btw e-commerce. Dit zal de regels voor de e-commercesector drastisch veranderen.

Situatie voor 1 juli 

Tot nu toe had elk Europees land een eigen drempelbedrag. Als je onder dit drempelbedrag zit reken je Nederlandse btw. Wanneer de omzet boven het drempelbedrag van het desbetreffende land komt, bereken je btw van het land waar je de goederen levert. In Frankrijk bijvoorbeeld is het drempelbedrag €35.000,-.

Als internationaal e-commercebedrijf kun je relatief eenvoudig in meerdere EU landen je producten verkopen. Wanneer je boven het drempelbedrag van het desbetreffende land komt moet je voor de btw registreren, het btw-tarief berekenen en hanteren en btw-aangifte doen. Elk land heeft zijn eigen manier om aangifte te doen, de een eenvoudiger dan de andere.

Veranderingen vanaf 1 juli

Vanaf begin juli verdwijnen de afzonderlijke drempelbedragen voor de afstandsverkopen binnen de Europese Unie. Er geldt dan een uniform drempelbedrag van 10.00 euro. Wanneer de buitenlandse verkopen boven het drempelbedrag komt, geldt het btw-tarief van het land waar de klant zich bevindt. Dit kan op twee manieren, door lokaal de btw-aangifte te doen of door je e-commerce bedrijf aan te melden bij de “Unieregeling” bij het éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst.

Ben je een klein Nederlands e-commerce bedrijf en is je totaalbedrag aan internationale verkopen binnen de Europese Unie onder de 10.000 euro per jaar? Dan mag je de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Hiervoor moet het transport van de zendingen wel in Nederland beginnen.    

Overweeg je om in Frankrijk te starten? Of ben je al begonnen maar kom je ergens niet uit? Lees meer interessante informatie op onze blog. Wil je toch meer informatie neem dan gerust contact met ons op.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie