Ondernemerschap en je gezondheid

afbeelding van KOBU Agency

Ondernemerschap. Een inspirerend avontuur dat het liefst zelfstandigheid, hopelijk kansen en ongetwijfeld uitdagingen biedt. Velen zien het als een kans tot ontsnapping aan de druk en de sleur van het dienstverband bij een organisatie. En dat is nodig: overmatige stress en burn-outs lijken onder de werkende bevolking steeds vaker voor te komen en de effecten ervan blijken langdurig. Maar waar de laatste jaren meer en meer onderzoek wordt gedaan naar de mentale gezondheid op de werkvloer, lijkt die van ondernemers hierin te worden overgeslagen. Toch is het belangrijk: is het ondernemersavontuur wel echt de oplossing voor je gezondheid? En wat is het effect van de gezondheid van de ondernemer op die van zijn onderneming?

L’observatoire Amarok

Het Franse observatorium Amarok in Montpellier is een van de eerste instanties die zich concentreert op specifiek de mentale én fysieke gezondheid van ondernemers met als drijfveer twee missies: het creëren van maatschappelijke bewustwording ten opzichte van de gezondheid van de ondernemer en het vormen van een brug tussen medisch en bedrijf-gerelateerd wetenschappelijk onderzoek.

La salutogénèse entrepereneuriale

Ondernemerschap wordt vaak gekoppeld aan zelfstandigheid, autonomie en het kunnen realiseren van een eigen ambitie of droom en zo het geven van betekenis aan het dagelijkse werk – ‘salutogene’ factoren die de gezondheid positief beïnvloeden, volgens het Amarok. Maar helaas brengt het ook onzekerheid, stress, overbelasting en soms zelfs eenzaamheid met zich mee – ‘pathogene’ factoren, die slecht zijn voor de gezondheid. Deze factoren vormen de twee tegenhangers van de balance de la santé entrepreneuriale, gecreëerd door het Amarok, met als grote vraag: welke kant weegt zwaarder?

Het antwoord is simpel, de uitleg wat lastiger. Het Amarok spreekt van een salutogénèse entrepreneuriale – kort gezegd, ondernemen is goed voor de gezondheid. Uit hun onderzoek is namelijk gebleken dat de eerder genoemde salutogene factoren zwaarder wegen én vaker voorkomen dan pathogene factoren. En dat zien we terug in de statistiek: directeurs van een eigen bedrijf slapen gemiddeld beter en hebben minder last van burn-outs. Veel heeft te maken met de ondernemersmentaliteit, gekenmerkt door optimisme, een adaptieve en oplossingsgerichte houding en proactiviteit.

Maar ondernemen, dat geeft toch ook stress? Dat klopt: ruim 45% van de ondervraagde ondernemers geeft aan vrij of zeer stressvolle werkdagen te hebben. Maar de meest voorkomende stressfactoren, zoals de druk van de concurrentie en de hoge belasting op de agenda van de ondernemer, zijn tevens motiverende prikkels.  En ook hier laat onderzoek zien dat stressfactoren als minder intens worden ervaren dan wat het Amarok satisfactoren noemt – factoren die bijdragen aan rust en geluk.

Conclusie

Dus, ondernemen is goed voor je gezondheid. Maar mocht je bij je huidige bedrijf tóch prima op je plek zitten, kun je jezelf ook simpelweg een ondernemersmentaliteit aanmeten. Mijn advies: wees proactief, positief, en denk groots!  

Meer weten? Bekijk de site van het Amarok.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie