22 september 2018

Parkeerregels in Frankrijk

Door Richard Otten

Je zou denken dat het niet zoveel kan schelen tussen de verkeersregels in Nederland en Frankrijk. Toch zijn er een aantal aanzienlijke verschillen in de Franse parkeerwetten en gewoonten. Zo kun je in Frankrijk een boete krijgen voor het dragen van oordopjes als bestuurder van een auto. En in Parijs kan je auto zelfs worden weggesleept, als deze verkeerd geparkeerd staat. Dan valt de maximale boete in Nederland (€380 voor het parkeren op een gehandicapten parkeerplaats) haast nog mee. Je kunt je dus beter even kort inlezen over de parkeerregels in Frankrijk.


Niet alleen borden geven aan waar je wel en niet mag parkeren. Ook de straatmarkeringen vertellen je, waar je de auto mag laten staan. In Nederland wordt er met een gele lijn op de stoeprand aangegeven dat je op een straat mag parkeren. In Frankrijk bestaat er een blauwe lijn voor parkeerbare straten. Let wel! Op een blauwe lijn mag je tussen maandag en zaterdag ’s ochtends (9 tot 12) en ’s middags (14 tot 19) slechts een uurtje parkeren. Buiten deze tijden geldt er geen tijdslimiet.

Niet alleen de officiële regels zijn anders in Frankrijk. Ook de ongeschreven wetten klinken wellicht onbekend in de oren. Zo is het bijvoorbeeld in Parijs gewoon als automobilisten parkeren zonder hun handrem aan te trekken. Hiermee kunnen ze namelijk de andere geparkeerde auto’s een zetje geven om meer ruimte te creëren. Nadat de gemeenteraad van Parijs sinds 2003 ruim 15000 parkeerplaatsen op straat heeft verwijderd, bestaat er een zwaar tekort aan parkeerplaatsen in de
Franse hoofdstad.

Parijzenaren lieten het hier niet bij zitten en proberen nu dus met zetjes en duwtjes meer parkeerruimte te forceren. Sommigen gingen nog verder. Met een typische flair parisien hebben een aantal bewoners van de Montparnasse na de nieuwe regels een begrafenis voor hun wijk gehouden. Zij meenden dat het verlies aan parkeerplaatsen voor een economische dood in hun wijk zou zorgen.

Het beste parkeer je in Parijs dus in een van de parkeergarages aan de rand van de stad en neem je daarna het openbaar vervoer naar het binnencentrum. Voor alle andere regels in het Franse parkeerleven, kun je de infographic hieronder bestuderen.

(bron: https://www.huurautoverzekering.com/informatiecentrum/blog/europese-parkeerregels-gids