Tips: solliciteren in Frankrijk – CV

Curriculum Vitae

Stel je wilt een baan in Frankrijk. Kan je er dan vanuit gaan dat je op dezelfde manier kan solliciteren met je CV als je in Nederland gewend was? Nee. Hieronder volgen een paar tips.Solliciteren bij een bedrijf in Frankrijk doe je altijd in het Frans. Ook al is het een internationaal bedrijf en zelfs bij een bedrijf dat oorspronkelijk Nederlands is. De focus bij solliciteren in Frankrijk ligt op competenties. Houd hier rekening mee in zowel het CV als je gesprek. Gebruik voorbeelden om te onderbouwen wat je bereikt hebt.

Een verleidelijke CV
De letterlijke betekenis van curriculum vitae (CV) is ‘levensloop’. Je CV is jouw visitekaartje en hier kun je laten zien over welke opleidingen, werkervaring en andere kennis en vaardigheden je beschikt. In Frankrijk mag het CV in zowel omgekeerde chronologische volgorde als functioneel (activiteiten schematisch geordend) worden ingedeeld. Per sollicitatie inventariseer je wat relevant is voor de functie, zodat je je CV kunt aanpassen aan jouw vacature. De informatie blijft natuurlijk hetzelfde maar de volgorde van de informatie (bijvoorbeeld werkervaring) kan hier verschillen. Meestal bepalen je CV en je motivatie gezamenlijk of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het CV moet daarom netjes zijn, waarheidsgetrouw en overzichtelijk. Een goed CV dient de lezer nieuwsgierig te maken naar jou als persoon.

Tips voor het opstellen van je eigen CV
Een goed cv is niet langer dan twee A4’tjes. De algemene regels voor een goed CV gelden ook in Frankrijk. De stijl is kort en direct. Verder is het vooral in Frankrijk van toegevoegde waarde om je talenkennis te benadrukken, Fransen spreken vaak geen andere talen dus dit kan je een voordeel opleveren.
Verder is het bij mannen gewenst om aan te geven of je in militaire dienst bent geweest of niet.

Persoonlijke gegevens
Bij de persoonlijke gegevens noem je informatie als naam, adres, telefoon (vast en mobiel), geboorteplaats en emailadres. Op een Frans CV geef je in plaats van je geboortedatum je leeftijd aan.

Projet professionnel
In Frankrijk wordt vaak een zogenaamd ‘Projet Professionnel’ toegevoegd. Hierin beschrijf je de carrière die je het liefst zou willen maken. Beschrijf hierbij de functie, verantwoordelijkheden en jouw eigen wensen en kwaliteiten.

Taal
Ten slotte is het uiteraard van belang dat je CV geen spel- of typfouten bevat. Het is vooral belangrijk om te onthouden dat niet alle termen hetzelfde zijn in Frankrijk zoals je gewend bent. Een goede omschrijving van je werkzaamheden kan misinterpretatie voorkomen.  Check je CV, of laat deze checken door een Franstalige, om er zeker van te zijn dat je CV taaltechnisch klopt.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Tips: solliciteren in Frankrijk – CV”

 1. Andrea

  Lengte CV:
  Franse werkgevers houden van een CV die past op één A4 velletje.

  Persoonlijke gegevens:
  Vast telefoonnumer is niet belangrijk, mobiel wel.
  Geboorteplaats is niet belangrijk, leeftijd ook niet.
  Wel belangrijk:
  Vermelden dat je een rijbewijs hebt en de datum waarop je bechikbaar bent.

  Projet professionnel:
  Zéér kort samenvatten.alleen de functie die je zoekt is al genoeg.
  Als je voor een gesprek wordt uitgenodigd, komt de werkgever daar zeker als eerste terug op je motivatie en wat je zoekt en wat je ervarig is.

  Zéér belangrijk in Frankrijk:
  NIET tutoyeren, niet als eerste het nitiatief nemen om te tutoyeren.
  Fransen houden ervan met u aangesproken te worden, zeker niet op de werkvloer, en geven zelf het moment aan waarop ze getutoyeerd willen worden (of niet).

  NB:
  (Ik woon sinds 15 jaar in Frankrijk, heb diverse sollicitatiegesprekken gehad voor toeristische seizoensbanen en korte wintercontracten en daardoor veel ervaringen en werk nu op het arbeidsbureau (Pôle Emploi), waar we dagelijks te maken hebben met het opstellen van CVs en het organiseren van ‘ateliers’ voor werkzoekenden.

  1. Janneke Westerwoudt Wiltink

   Beste mevrouw Andrea,

   Dankuwel voor de tips. Vanaf november zijn we van plan om een toekomst in Frankrijk op te bouwen. Vanaf die tijd zoek ik ook een baan.
   Ik ben bezig met mijn cv en sollicitatiebrief.
   Zouden we misschien in contact komen met elkaar?

   1. Tamara Berner

    Hallo Janneke!

    Bedankt voor de reactie op het blog! Wat leuk om te horen dat je naar Frankrijk vertrekt! Je kan altijd contact opnemen met France Personnel voor vacatures, of houdt dit blog in de gaten voor meer interessante tips over werken in Frankrijk.

Geef een reactie