Tips: solliciteren in Frankrijk – sollicitatiebrief

Application - glasses - pen

Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt, waardoor het belangrijk is om als sollicitant goed voor de dag te komen. De sollicitatiebrief is meestal een eerste kennismaking met een Franse werkgever. Je geeft ermee je visitekaartje af. Daarom is het belangrijk om op te vallen met een uitstekende brief. Ook wanneer je per mail reageert op een sollicitatie is dat belangrijk, je reactie wordt vaak gewoon uitgeprint en met de andere schriftelijke reacties meegenomen.

In een sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief) krijg je de kans om jezelf voor te stellen aan een werkgever die een vacature heeft. Je begint door kort iets te vertellen over je achtergrond en waarom je interesse hebt in de functie. Je sluit de brief af met het verzoek om nader kennis te maken in een sollicitatiegesprek.

Een goede brief geeft je zeker een voorsprong op andere sollicitanten, maar zal je geen baan bezorgen. Veel sollicitanten overschatten het belang van de sollicitatiebrief in de hele sollicitatieprocedure nog wel eens. De werving en selectie verantwoordelijke zullen voornamelijk naar de inhoud van je CV kijken om te bepalen of je in aanmerking komt voor de functie. De brief vormt daardoor eerder een aanvulling op je CV, zorg daarom ook dat de brief netjes gevouwen is en bovendien geen spelfouten bevat.

 

Waar voldoet een goede sollicitatiebrief aan?

  • Netjes, ongelinieerd schrijfpapier en beschrijf het papier slechts aan één kant.
  • In Frankrijk zijn sollicitatiebrieven korter dan in Nederland, maximaal 10 á 11 regels. Let daarnaast op dat je aan de linker- en rechter zijde een gelijke kantlijn hebt. Laat tevens na elke alinea een witregel open. Een brief die verzorgt oogt, is prettiger om te lezen.
  • Gebruik de computer en kies voor een passend lettertype; Het is in tegenstelling tot Nederland in Frankrijk wel aan te bevelen om nog een handgeschreven brief na te sturen. Grafologie is nog een veelgebruikte methode selectiemethode in Frankrijk.
  • Gebruik spellingscontrole om taal- en tikfouten te vermijden. Laat je brief altijd door iemand anders nalezen en controleren op fouten.
  • De ideale opbouw van een sollicitatiebrief bestaat uit drie of vier korte alinea’s, waarin je de volgende punten achtereenvolgens beschrijft:
  1. De opening en je blijk van belangstelling
  2. De reden waarom de functie voor jou interessant is en wat je denkt te kunnen toevoegen aan de functie.
  3. De afsluiting met een verzoek om je motivatie nader toe te lichten tijdens een gesprek.

 

 

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie