Vervuiling leidt tot gratis transport

Luchtvervuiling Parijs

De luchtkwaliteit in Parijs is vandaag zodanig slecht dat er maatregelen werden genomen: vandaag kon er gratis met de Vélib’ gefietst worden en ook de Autolib’ was voor 1 uur gratis.

Het is niet de eerste keer dat deze maatregelen werden toegepast, ook in maart werden de mensen gestimuleerd om de auto te laten staan. Er is teveel fijn stof in de lucht (ook wel PM10 genoemd),  een gevolg van bosbranden of vulkanen, maar ook van verbrandingsmotoren. Vandaag stond de teller op 76 µg/m³, terwijl het maximum tussen 45 µg/m³ en 55 µg/m³ ligt. Om de mensen te stimuleren om de auto of motor te laten staan, wordt de Vélib’ en de Autolib’ gepromoot.

De Vélib’ (“vélo libre”) is openbaar verhuurprogramma voor fietsen in Parijs. De fietsen worden automatisch verhuurd en staan, wanneer ze niet in gebruik zijn, vast aan palen die verspreid staan door de stad. Normaal kost een dagabonnement voor de Vélib €1,70, maar om de auto te ontmoedigen zijn ze voor één dag gratis. De Autolib’ werkt volgens hetzelfde systeem als de Vélib, maar dan met elektronische auto’s.

Ook morgen is de hoeveelheid fijne stof weer boven het maximum: 61 µg/m³.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie