Ziggo: France2 verdwijnt volledig per 1 april 2015

France2

Het was al langer bekend: Ziggo en UPC gaan fuseren tot 1 bedrijf en gaan verder onder de naam Ziggo. Dat dit voor enkele problemen op het gebied van zenderaanbod ging zorgen was niet te voorkomen: bestaande, anders ingerichte zenderpakketten van beide aanbieders moeten worden samengevoegd tot dezelfde pakketten om het technisch gezien tot één geheel te maken. Hiervoor kreeg iedere abonnee in februari een brief waarin stond dat een aantal van de huidige televisiezenders vanaf begin maart op een ander kanaal te zien zijn en dat een aantal abonnees zelfs de digitale ontvanger opnieuw moet instellen om nog televisie te kunnen kijken. Vervelend voor de kijker, maar niet zo problematisch. Behalve dit stond er nog iets anders in de brief: vanwege de fusie verdwijnen een aantal zenders, maar beloven ze dat hiervoor in de plaats wel een aantal extra goede zenders terug komen. Tot mijn grote verbazing zag ik dat France2 onder de zenders viel die zouden verdwijnen per 1 april 2015.

Waarom mijn verbazing? France2 is op dit moment de enige echte Franse televisiezender die te ontvangen is via de kabel in Nederland. Uiteraard, men kan kijken naar TV5 Monde en naar Arte, maar beide zenders komen niet uit Frankrijk en hebben niet hetzelfde interessante programma-aanbod als France2. France2 is namelijk de ideale televisiezender om op de hoogte te blijven van de actualiteit in Frankrijk (bijv. door het uitgebreide Journal de 20 heures), maar ook uitermate geschikt om op een leuke manier de Franse taal op peil te houden en veel over de cultuur te leren (met bijv. de programma’s Mots croisés, Joker en N’oubliez pas les paroles). Verder zendt France2 regelmatig goede Franse films uit, weliswaar zonder ondertiteling, maar voor iedereen die de Franse taal beheerst uitstekend om te volgen of om het taalniveau op het gebied van luisteren bij te houden. Daarbij komt ook nog dat de Tour de France toch echt het beste is te volgen via France2.

Een groot gemis dus straks, als het per 1 april verdwijnt van de Nederlandse buis. Het lijkt Ziggo verder niets uit te maken: meerdere mensen hebben al geklaagd via de helpdesk en Twitter, er is zelfs een petitie online gaande die op het moment van schrijven al op 4064 ondertekeningen staat (klik hier om ‘m ook te ondertekenen), maar op meerdere websites is te lezen dat Ziggo maar heel weinig klachten heeft ontvangen over het feit dat France2 verdwijnt. Kortom, veel klanten en vermoedelijk (Franse) vrienden en kennissen van deze klanten vinden het jammer dat France2 verdwijnt en zouden graag zien dat France2 in het zenderpakket blijft, maar Ziggo doet er (vooralsnog) niets mee. Luisteren naar de klant en naar zijn wensen is kennelijk moeilijk, ook al is het algemeen bekend dat meerdere bedrijven daar moeite mee hebben.

Het vreemde aan het hele verhaal is echter dat Ziggo het zenderaanbod begin maart heeft gewijzigd: afgelopen maandag zijn alle kanalen opnieuw ingedeeld, sommige zenders bevinden zich nu op een ander kanaal en er zijn al een aantal nieuwe zenders toegevoegd en France2 is er ook nog, op kanaal 79. Het argument van Ziggo dat France2 moet verdwijnen, omdat het aanbod van zenders anders wordt ingericht, is dus niet valide: ná de wijziging kan France2 nog worden uitgezonden op kanaal 79. Alleen zal er dus op kanaal 79 per 1 april geen France2 meer te zien zijn of wellicht dat deze wordt vervangen door een andere zender. Vreemd.

Hopelijk bedenkt Ziggo zich en zorgt Ziggo ervoor dat France2 in het zenderaanbod blijft zitten. Danwel in de huidige vorm, zonder extra kosten, maar indien ze een heel Frans zenderaanbod willen voorstellen (bijv. TF1, France2, France3, France4, France5, M6) waarvoor betaald moet worden, net zoals er bijv. Turkse pakketten zijn, dan kan ik me daarin, als Francofiel zijnde, wel in vinden. Want uiteraard, het is duidelijk dat Ziggo moet betalen voor de licenties om France2 uit te zenden. Natuurlijk kunnen bepaalde programma’s van France2 worden teruggekeken via internet, maar niet allemaal en het is ook een gedoe om de laptop aan te sluiten op de televisie om zo via de televisie toch naar France2 leren relaxed te kunnen kijken.

France2 hoort gewoon thuis op de Nederlandse buis, tussen het Duitse ARD en ZDF, het Engelse BBC1 en BBC2 en het Belgische Eén en Canvas. De perfecte zender voor de Fransen en de Francofielen in Nederland om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten in Frankrijk en zich te vermaken; voor het voortgezet en universitair onderwijs om leerlingen kennis te laten maken met de Franse taal en ermee te oefenen of voor vakantiegangers die altijd naar Frankrijk gaan en houden van de Franse taal en cultuur. Want zelfs al is er reclame op France2, op het moment dat ik France2 aanzet, voel ik me toch weer een beetje in Frankrijk, moet ik met plezier terugdenken aan mijn studie Frans en mijn geweldige periode wonen en studeren in Parijs en borrelt mijn voorliefde voor de Franse taal en cultuur weer helemaal op.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

2 reacties op “Ziggo: France2 verdwijnt volledig per 1 april 2015”

  1. Maar is het nu eigenlijk niet nog vreemder dat we Belgie-Frans 1, laat staan -2, vrijwel nergens meer kunnen zien?!? Alleen Caiway heeft die wel op hun kabelnetwerken. Maar ik moet zelf via de satelliet en een Belgisch abonnement via een Belgisch adres een half illegale omweg maken om die te bekijken via TV Vlaanderen Digitaal of TeleSAT.

  2. Jean

    Verbazend dat Ziggo denkt daarmee weg te komen. Het verdwijnen van de Franse zenders (en de Frans Belgische enige jaren geleden) hebben mij aan het zoeken gezet naar een andere oplossing.
    Gevonden: een HD LINE ip box van geen 100 euro, en een abonnement van 100 euro per jaar. Ik kijk nu TV via internet. Een 20-tal Franse kanalen. En honderden andere. Ik schrap mijn Ziggo abonnement en verdien de 200 euro in 4 maanden terug.

Geef een reactie