10 Tips voor een receptioniste op een camping in Frankrijk

Oké, je weet het zeker! Jij gaat de stap zetten: aan de slag in Frankrijk als receptioniste op een camping! Je hebt gesolliciteerd via France-Personnel en hebt zelfs je CV al in het Frans vertaald. Maar wat volgt er dan? Wat staat jou te wachten als je wordt aangenomen en daadwerkelijk de reis mag maken naar het mooie Franse land? Waar moet je allemaal op letten? Waar kan je nu al vast rekening mee houden? Met deze tips sta jij straks rostvast met beide benen in Franse bodem en ben jij helemaal klaar voor receptiewerk in Frankrijk op een camping! 

 1. De Franse Baas is echt dé Baas
  In Frankrijk gelden er andere regels omtrent de hiërarchie dan we in Nederland gewend zijn. De wil van een Franse werkgever is vaak de wet en van tegenspraak is hij of zij meestal niet gediend. Zeker op de receptie van bijvoorbeeld een camping zal je hier regelmatig mee te maken krijgen, aangezien dit ook zijn/haar werkplek zal zijn.
  Dit klinkt allemaal misschien wel heel erg eng, maar in de praktijk valt het vaak wel mee. Wanneer jij je beste beentje voorzet en je mooiste glimlach laat zien is zelfs zo’n Franse baas tevreden te stellen.
 2. Vousvoyeren
  Jouw Franse baas is waarschijnlijk de keizer in zijn eigen rijk, maar ook de gasten hebben een hoge orde in de rang. Zorg er voor dat je ten alle tijde beleefd bent tegen jouw gasten, zeker wanneer deze ouder zijn jij zullen ze een zekere formaliteit enorm waarderen! Dat klinkt nu allemaal wel als een strenge bedoeling, vousvoyeren, een échte baas, maar zolang jij ze het gevoel geeft dat ze ook echt de keizer en de koning zijn, zijn het eigenlijk ook gewoon heel aardige mensen.
 3. Reserveringen
  Zonder reserveringen, geen camping. Dus als er even geen gasten in de receptie zijn zal je je bezig houden met het aanmaken van reserveringen. Het is zaak dat dit goed gebeurt zodat je niet het gevaar loopt een boeking verkeerd aan te maken en zo doende een vakantie te annuleren. Veel campings werken met een reserveringsprogramma voor de campingplekken. Het meest gebruikte programma heet Unicamp en is bij benadering redelijk eenvoudig. Wanneer de camping dit programma of een soortgelijk programma gebruikt is het belangrijk dat je snel leert hoe het werkt want je moet het elke dag gebruiken en vooral bij telefonische reserveringen is het handig als je het een beetje onder de knie hebt.
 4. Soixante-quinzedeux-centscinquante-et- Ehhh… Wat!?
  Veel Franse mensen gaan er vanuit dat jij net zo vloeiend Frans spreekt als dat zij doen en dat met een snelheid waar de TGV niet tegenop kan. De zinnen: “Je ne comprends pas” en “Pouvez-vous parler plus lentement, s’il vous plaît?” zullen zeker in het begin zeker goed van pas komen, zeker wanneer het gaat om het te kunnen verstaan van die Franse postcodes. Ze tellen in Frankrijk net zoals in Nederland van 10, 20, 30, 40 naar 50. Ook 60 gaat nog net zoals bij ons (soixante). Daarna wordt het lastiger en gaan Fransen op eens 60+10 zeggen (soixante dix) om vervolgens over te stappen op 4×20 (quatre vingt) en zelfs naar 4×20+10 (qautre vingt quinze). Pffff… Zorg er dus voor dat je voor je vertrekt je Frans vast weer een beetje opfrist, zodat de overschakeling naar het echte werk een stuk vloeiender verloopt.
 5. Verdiep je in je omgeving
  Hoewel jij pas net twee weken in Frankrijk bent en eigenlijk nog niet veel meer hebt gezien dan je Franse bureautje, gaan de mensen er van uit dat jij alles weet. Zeker Nederlandse gasten zullen hun vragen dan ook aan jou stellen en je voelt je af en toe net een wandelende VVV medewerker. Lees je in in jouw omgeving, kijk op internet naar lokale activiteiten, maar ook bijvoorbeeld de huisregels en openingstijden van bijvoorbeeld de camping supermarkt. Daarnaast kan je je na aankomst ook verdiepen in de foldertjes die de camping heeft, zodat jij iedereen straks kan vertellen dat je de lekkerste kaas haalt op dat éne marktje een dorpje verderop. Natuurlijk kan je zo ook al kijken wat jij op jouw vrije dag allemaal kunt beleven!
 6. Trek er op uit!
  Als receptioniste op een camping in Frankrijk ben jij voor de gasten vaak onlosmakelijk verbonden met de camping. Dit heeft zo zijn voordelen, omdat je wel erg makkelijk contact maakt en af en to eens kunt buurten voor een gezellige avond, maar het betekent ook dat je, wanneer je op de camping bent, eigenlijk nooit echt vrij bent.
  Je bent in een mooi land, een nieuwe omgeving en daar mag je ook zeker van genieten! Maak gebruik van die vrije dagen om eens lekker te kijken in een pittoresk plaatsje, om mee te gaan met die kano-tocht, of om te genieten van de Franse keuken en zo heb je, terwijl je aan het werk bent, toch ook een beetje een vakantiegevoel!
 7. Van QWERTY naar AZERTY
  Je staat er misschien niet direct bij stil, maar de Fransen werken met een ander toetsenbord: het AZERTY-toetsenbord, waar alle letters, maar ook tekentjes net even ergens anders staan. Dit is in het begin wel even wennen, maar je kan gelukkig thuis oefenen!
  We hebben het allemaal wel eens gehad: ben je een stuk aan het uitwerken, staan in eens alle letters op een andere plaats. Waarschijnlijk heb je dan per ongeluk Alt en shift  tegelijkertijd ingedrukt, waardoor je toetsenbord dus van QWERTY naar AZERTY overschakelt. Nu je dit weet kan je dat trucje ook toepassen om alvast te wennen aan het Franse toetsenbord, of om in Frankrijk het toetsenbord gewoon als een QWERTY te laten werken. Wel even werken aan je talent voor blind typen, en achteraf niet vergeten je toetsenbord weer terug te zetten naar AZERTY, om paniek bij collega’s te voorkomen!
 8. Handelingen met geld
  De zomermaanden zijn het moment om geld te verdienen voor de camping. Je zult snel merken dat je soms grote bedragen moet afrekenen. Wees altijd nauwkeurig en voorzichtig. Meld het bij je baas als je een gast hebt die al 4 weken op de camping staat maar nog niets heeft betaald. Ook zul je geld moeten innen voor betaalde animatie zoals poneyrijden of de bingo. Voor al deze handelingen geldt dat je jezelf beter twee keer kan controleren dan dat het één keer fout gaat.
 9. Vertaalbureau
  Jij zal door het merendeel van de gasten beschouwd worden als talenwonder: je spreekt immers Frans, Nederlands, Duits en Engels. Zo kan je Franse bazin je Duitse mailtjes laten schrijven en kunnen er Nederlanders naar je toe komen om te vragen hoe ze iets moeten bestellen in het Frans of willen ze dat je een reservering maakt om te gaan raften. Je zou je ook kunnen voorstellen dat je moet bemiddelen tussen een Nederlander en een Fransman die een woordenwisseling hebben. Let op! Blijf altijd relaxed. Je helpt mensen, en bent maar een tussenstation. Don’t shoot the messenger!
 10. Bijverkoop
  De receptie op de camping is, zoals je misschien na het lezen van de werkzaamheden doorhebt, meer dan alleen het in- en uitchecken van gasten. De bijverkoop is ook een belangrijk onderdeel van de receptie. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan wasmunten, telefoon- en internetkaarten. Ook is de receptie de plek voor het verhuur van barbecues, kinderbedden enzovoorts. De campinggasten zullen ook naar je toe komen als ze iets missen uit de inventarisatie dat wel aanwezig zou moeten zijn.

Tot slot het belangrijkste van alles: geniet! Het is een zomerbaan en waarschijnlijk een van je leukste ervaring ooit! Natuurlijk is het stressvol en denk je soms wel even: “waar ben ik aan begonnen?” Maar als je écht van de Franse taal houdt en je deze mooie taal goed willen spreken, is een zomer werken op een camping in Frankrijk als receptioniste echt een must! En voor die leuke zomerbaan kan je natuurlijk solliciteren bij France-Personnel.nl. Daar vind je allemaal leuke vacatures voor receptiewerk in Frankrijk!

 


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

2 reacties op “10 Tips voor een receptioniste op een camping in Frankrijk”

 1. Andrea

  Steeds meer campings zijn de laatste jaren overgegaan van Unicamp naar E-season.
  4×20+10 (qautre vingt quinze) = quatre vingt dix.
  Meld het bij je baas als je een gast hebt die al 4 weken op de camping staat maar nog niets heeft betaald: 4 weken op een camping staan en nog niets betaald? Wij(en de meeste campings) vragen een minimaal aantal nachten vooruit te betalen buiten het hoofdseizoen en een ‘baas’ houdt het ook wel in de gaten en tijdens het hoogseizoen wordt er bijna overal vooruit betaald, dit alles omdat er helaas nog steeds mensen denken dat ze ‘gratis’ kunnen kampren.

  1. Tamara Berner

   Bedankt voor uw reactie! Erg handig om daar rekening mee te houden inderdaad.

Geef een reactie