Champagne nog enkel ‘mousserende bubbeltjeswijn’ in Rusland: champagnemakers woest

Foto van Deleece Cook via Unsplash

Echte Franse champagne uit de champagnestreek mag in Rusland niet langer als dusdanig verkocht worden. In plaats daarvan schrijft een nieuwe wet voor dat champagnemakers hun etiketten moeten voorzien van het opschrift “mousserende bubbeltjeswijn”. “Champagne” wordt zo enkel nog toegewezen aan het Russische ‘sjampanskoje’.

Echter, waar de Franse champagne moet voldoen aan strikte bereidingsvoorschriften, met druiven uit enkel de champagnestreek en een rijpingsproces van ten minste vijftien maanden, draait het bij ‘sovjetskoje sjampanskoje’ eerder om kwantiteit dan kwaliteit. Deze zoete bubbeltjeswijn is onder de heerschappij van Josef Stalin verkozen tot dé betaalbare drank voor iedere arbeider en werd dan ook massaal geproduceerd. Bijzonder is dat onder aristocraten de echte Franse champagne juist bijzonder populair is.

Het Comité Champagne, beroepsvereniging van de Franse champagneproducenten, is dan ook woest. In wel 120 landen geniet de naam “champagne” juridische bescherming, daar hij verwijst naar de Franse regio waar de drank geproduceerd wordt. De vereniging roept haar leden op om alle export naar Rusland voorlopig tegen te houden.

Producent Moët Hennessy heeft al aangegeven de etiketten aan te passen en legt daarvoor de export tijdelijk stil. Er is tijd nodig om alle etiketten met onmiddellijke ingang te veranderen, maar in een verklaring aan persbureau Bloomberg wordt aangegeven dat “geldende regelgeving in landen waar we actief zijn altijd is gerespecteerd”.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie