Klinkt leuk, hoor ik je denken. Maar dat kan je toch pas na een poosje? Niets is minder waar. Je kunt vanaf de allereerste les Frans de taal leren spreken en dus vanaf het allereerste moment beginnen met Frans te praten. Het gaat er om hoe de docent dat aanpakt. Eenvoudige, korte zinnen natuurlijk. Verwacht geen wonderen, maar het is zeker mogelijk. Met leuke attributen krijg je iedereen mee. En dan hebben ze ook nog plezier. Ik leg je uit waarom ik doe wat ik doe en hoe het zo gekomen is.
Frans leren spreken dat doe je met TPRS
Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met TPRS: Teaching Profiency trough Reading and Storytelling. Ik had ervan gehoord en ik was er nieuwsgierig naar. Dus ik volgde een introductie en ik was verkocht. Dit was een logische manier om Frans te leren. Je luistert eerst naar een taal, dan ga je hem spreken en tot slot lees je die taal. Zo leren kleine kinderen toch ook een taal spreken. In alle boeken die ik tot dan toe gebruikt had op school, moesten leerlingen eerst een stuk tekst lezen. Geen idee hoe ze dat moesten uitspreken en wat er stond. Altijd een verkeerde uitspraak, die je er vervolgens ook nooit meer uitkreeg.
TPRS: hoe het werkt
Ik neem als voorbeeld een filmpje van youtube. Hierin neemt een docent zijn leerlingen mee in hun eerste les Frans. Natuurlijk geldt dit ook voor cursisten Frans of voor studenten, maar ik zal hieronder verder over leerlingen spreken.
Op de eerste plaats worden de leerlingen bekend gemaakt met het vocabulaire. Ze leren de woorden. Dat kan op een aantal manieren. Deze docent heeft er voor gekozen om dat te doen door het voor te doen en de leerlingen doen met hem mee. Je kunt de woorden ook opschrijven. Zelf gebruik ik sowieso twee kleuren, blauw voor het Frans en groen voor het Nederlands. Of een soort van toneelstukje opvoeren waarin de leerlingen de acteurs zijn, is ook een mogelijkheid.
De tweede stap is het herhalen en uitbreiden van de woorden. Dus niet meer alleen Levez-vous, maar Levez-vous vite. En tot slot stap 3, die zie je niet in deze introductieles: het lezen van de woorden die je geoefend hebt. Dit is het filmpje. Het duurt twintig minuten. Lang? Voor je het weet, is het om. Echt de moeite waard, een aanrader.
TPRS: waar is de S?
Wat je hier ook niet ziet, is het Storytelling. Het wordt allemaal nog leuker als je de leerlingen een verhaal laat vertellen. Doordat de docent sturende vragen stelt, ontstaat er een verhaal, dat grotendeels door de leerlingen zelf is bedacht. Echter, de docent heeft van tevoren een strategie bedacht, waardoor jij heel veel en gestructureerd Frans leert. Er zijn meer dingen die je hier niet ziet. Maar deze docent had maar twintig minuten voordat de bel ging. Mijn volgende stap zou zijn, dat een van de leerlingen de opdrachten gaat geven. Nee, liever nog: maak groepen, stuur ze de gang of het plein op en laat ze Frans praten. Tot slot van de les is het uitermate belangrijk, zelfs onmisbaar, dat er gelezen wordt. Biedt de leerlingen een verhaal aan, dat voor 80 % uit de geleerde woorden bestaat. Die andere 20 kunnen ze raden. Zo zien ze hoe de woorden geschreven worden en herhalen ze nog een keer de gebruikte woorden.
Voordelen TPRS
Ik ben overtuigd van de vele voordelen. Het is een natuurlijke manier van Frans leren (spreken) of een andere taal. Zo hebben we allemaal onze eigen moedertaal geleerd. Eerst luisteren, dan spreken en tot slot pas lezen en schrijven. Je leert als vanzelf de woorden van een taal en je leert zinnen te maken. Met andere woorden: je leert de grammatica. Dit zonder dat je heel veel stampwerk hoeft te verrichten. Ander voordeel, omdat het leuk is, blijft het beter plakken. Door het vele herhalen, blijft het langer in je geheugen zitten.
Ik heb gezien dat het werkt. In 20 lessen van 75 minuten konden mijn cursisten Frans spreken. Super! En gaaf om als docent mee te maken.
Nieuwsgierig geworden? Wil jij ook zo Frans leren of jouw Frans verbeteren? Informeer eens naar de mogelijkheden bij Formilangue.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.