Frankrijk: Eerste autoweg met zonnepanelen

Test de route solaire à Tourouvre (Orne), en octobre 2016.
Foto via: lemonde.fr

We kennen allemaal de beroemde “Route du Soleil” in Frankrijk: de Autoweg naar het zuiden die iedere zomer weer volstroomt met toeristen. Maar sinds kort kent Frankrijk ook de “Route Solaire”: een weg bedekt met zonnepanelen. De internationale nieuwsblog Konbini verklaart dat de Fransen hiermee de eerste zijn die zo’n project waarmaken, maar ik moest eigenlijk gelijk denken aan het fietspad in ons eigen Krommenie, dat al in 2014 geplaatst werd.

Hoewel de claim van de “eerste” weg misschien twijfelachtig is, is het wel de eerste weg waar ook auto’s overheen kunnen rijden. De weg ligt het plaatsje Tourouvre-au-Perche in Normandië en wordt zo’n 1 kilometer lang. Hoewel de weg er al een aantal jaar ligt, is hij sinds kort dus bedekt met zonnepanelen. Een speciale coating moet voorkomen dat de panelen op korte termijn slijten.

Gisteren was het project klaar en werd het door de Franse minister van ecologie, Ségolène Royal, geopend. Een rijstrook van het wegdek is bedekt met zo’n 2800 vierkante meter aan zonnepanelen. De komende twee jaar wordt dit project beschouwd als een test, met de verwachting dat het voldoende stroom zal opleveren om het dorpje van circa 3400 inwoners te voorzien van electriciteit, aldus Le Monde.

Het project draagt de naam “Wattway” en als het een succes blijkt, wil men in Frankrijk meerdere van dit soort “routes solaires” gaan aanleggen. Wattway is een project opgezet door het Franse “groupe Colas”, een organisatie die zichzelf ziet als wereldwijde marktleider op het gebied van wegenbouw en infrastructuur, dat weer een onderdeel is van het Franse Bouygues.

Hoewel de plannen voor autowegen met zonnepanelen in Frankrijk al sinds januari dit jaar werden verkondigd, is niet iedereen even blij met de aanleg hiervan. De kosten voor de weg in Tourouvre lagen namelijk zo rond de 5 miljoen euro, terwijl de opbrengst in energie vrijwel niet valt te begroten.

Als we dan even teruggrijpen naar het fietspad in Nederland, dat in 2014 is aangelegd. Daar werd van verwacht dat het voldoende stroom zou opleveren om 2 à 3 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Een jaar later bleek inderdaad dat dit doel behaald was. Het is nu hopen dat de autoweg in Frankrijk net zo’n succes wordt en wie weet staan we over een aantal jaar met zijn allen op de “Autoroute solaire” gezellig in de file.

Reacties

Geef een reactie