Frankrijk en Corona

Het kan niemand ontgaan zijn. Sinds een aantal weken is de hele wereld in rep en roer in verband met het gevreesde coronavirus. In Nederland, maar ook in Frankrijk is dit het gesprek van de dag – en meer dan dat: dit virus heeft een behoorlijke impact op de Europese economie. Gisteren gaf de WHO aan dat we kunnen spreken van een pandemie. Waarschijnlijk houdt elke Nederlander de situatie in eigen land in de gaten, maar hoe ontwikkelt het virus zich in Frankrijk?

Op dit moment zijn er 2281 mensen besmet met het COVID-19 virus in Frankrijk en zijn er 48 mensen overleden (Bron). Frankrijk zit in fase 2 van het noodplan. Concreet houdt dat in dat scholen dicht zijn waar er uitbraken zijn, bijvoorbeeld in Ajaccio (Corsica) en Montpellier. Ook zijn bijeenkomsten met meer dan 1000 mensen verboden en mogen bewoners van bejaardentehuizen geen bezoek meer ontvangen.

Vooralsnog is fase 3 nog niet van kracht, echter zal president Macron 12 maart 2020 om 20.00 uur een persconferentie geven over de huidige situatie. De Fransen zijn er nog niet over uit welke maatregelen nog meer genomen gaan worden, mocht het zover komen. Volgens de Franse mediaberichten lijkt het niet onwaarschijnlijk dat deze fase weldra aan zal breken.

Ook de economische gevolgen zijn merkbaar in de wereld. De beurzen staan bijvoorbeeld in de min door de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt. Op Corsica is het effect al merkbaar: er zijn praktisch geen toeristen meer en de supermarkten worden leeggekocht door Corsicanen die vrezen in quarantaine te moeten. De impact op de Franse economie is nog niet duidelijk – dat er een bepaalde impact gaat zijn, staat wel vast. Het is, zoals in de rest van de wereld, afwachten hoe deze pandemie zich verder gaat ontwikkelen.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie