Frankrijk en “les papiers” – Drie nuttige tips

Iedereen die zaken doet in Frankrijk krijgt er mee te maken, de “administration française”. Zo kreeg ik op mijn eerste werkdag een stapel van 4 centimeter aan formulieren om te tekenen: Contract, consignes de travail en mutuelles natuurlijk, maar ook verzekeringen in het genre van “stel dat je ooit kinderen krijgt en je mocht komen te overlijden, dan zorgt deze instantie ervoor dat je kinderen toch nog kunnen studeren”. O ja, natuurlijk! Niet nodig om alle clichés en stereotypen hierover nogmaals te bespreken. Belangrijker is: hoe ga je met je frustratie om? Hier wat nuttige tips.

Als eerste, stel je verwachtingen bij. Misschien kun je in Nederland belangrijke zaken in een uurtje regelen. Hier werkt dat gewoon niet. Trek af en toe minstens een dag uit om je administratie te doen en ga er dan vanuit dat je aan het eind van de dag misschien een stukje verder bent, maar reken er niet op dat je het van je to-do lijstje kan strepen. Vergelijk de situatie in Frankrijk met die in Italie (ja die is nog erger!) en niet met het smooth georganiseerde Nederland.

Wees, als tweede, slim voorbereid! Moet je voor een dossier verschillende kopieën van bewijsstukken bijvoegen, zorg er dan voor dat je altijd méér hebt dan gevraagd wordt. Dus heb je braaf je contract, je loonstrookjes, je geboorteacte, je kopie van je paspoort, je RIB, je quittances de loyer, een attestation sur l’ honneur de revenu én je Sécu, dan mist natuurlijk nog het document S3750 of wat dan ook. Wees creatief en zorg voor een pièce justificative surplus. Ga er ook vanuit dat dossiers nogal eens zoek raken. Maak dus van alles fotokopietjes! (Hier spreekt een ervaringsdeskundige).

De laatste tip is het simpelste en het leukste. Zoek steun bij je Franse vrienden. Gedeelde smart is immers halve smart! Zelf heb ik altijd veel steun gehad aan hen tijdens mijn frustraties. Lach samen hard om alles wat niet gaat, zonder dat zij zich aangevallen hoeven voelen. Misschien laten zij je dan ook wel filmpjes zien zoals Asterix et l’administration Gauloise, een geweldige parodie op de gang van zaken, en dan kan je er weer tegenaan. Succes!


Reacties

Geef een reactie