Frankrijk wil dat vergeetrecht overal geldt

Logo CNIL - Fransemarkt.nl

La Commission Nationale de l’Inofmration et des Libertés (CNIL), de Franse toezichthouder voor onder meer databescherming heeft Google aangegeven dat het recht om vergeten te worden online, wat hen betreft overal zou moeten gelden.

Het recht om vergeten te worden gaat over de vraag of burgers in staat moeten kunnen zijn om informatie die niet langer relevant of verouderd is, uit zoekmachines te laten verwijderen.

Voor de Fransen geldt het argument dat ook via het .com domein van Google informatie en websites gevonden kunnen worden en zo verwijzingen die Google via het Franse domein .fr onderdrukt, toch vindbaar zullen zijn. De toezichthouder behandelt klachten van Fransen van wie het verzoek door Google is geweigerd. Hoeveel dit er zijn, is niet precies duidelijk. Wel is bekend dat van de 270.000 verzoeken die Google tot nu toe ontving, er meer dan 50.000 uit Frankrijk komen, meldt de techsite The register.

Google brengt als tegenargument dat het .com domein een internationale registratie is, en daarom niet onder Europese wetgeving valt. CNIL eist echter dat Google alle vermelding en doorlinks verwijderd en het kan Google zelfs beboeten als zij in gebreke blijven.

Het blijft een interessante discussie over wat nu al bekend staat als een controversiële uitspraak, waarbij de Fransen – hoe kan het ook anders – de uitspraak niet ver genoeg vinden gaan. Vanaf het moment dat het Europese hof de uitspraak over ‘het recht om vergeten te worden’ deed, ontvangt het tienduizenden verzoeken waarvan er zelfs enkele voor de rechtbank moesten worden uitgevochten.

Bron: Villamedia.nl

 


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie