Het wijnfeest: Le Beaujolais Primeur est arrivé!

dining_alone_in_style_tonight_le_beaujolais_nouveau_est_arriv-684x1024

Elke derde donderdag van november is het in Frankrijk vijf dagen lang feest. De reden? Wijn. De Beaujolais Primeur of Nouveau is de Franse wijn die als eerste is geproduceerd met de druiventrossen van afgelopen zomer.

Vandaag om 12 uur ’s nachts is het startsein van het wijnfeest. Door heel Frankrijk wordt er de komende vijf dagen feest gevierd. Alleen al in de Beaujolaisstreek zijn er zo ongeveer 120 festiviteiten gepland. De Franse Beaujolaisstreek ligt ten oosten van het Centraal Massief, waar de wijngaarden zijn gepland op de heuvels rondom Lyon.

De Beaujolais Primeur is een extreem jonge, lichte rode wijn van gamay-druiven die alleen in dit gebied wordt gemaakt. De productie van de Beaujolais Primeur flessen is ongeveer 1/3 van de totale wijnproductie in de Beaujolais. Ook al is de wijn enorm populair, hij schijnt niet heel lekker te zijn. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het een mooie traditie is.

De traditie van de Beaujolais Primeur is ontstaan in de 19e eeuw. Het was toen gebruikelijk in de Beaujolaisstreek om de eerste wijnen van de oogst zo snel mogelijk op de markt te brengen. Nadat de druiven waren geplukt, werd de wijn gelijk in houten vaten per koets of boot vervoert, waarbij het gisten zich pas tijdens het transport voltrok (normaal gesproken gist de wijn voordat deze wordt gebotteld en vervoert).
In 1951 besloot de Franse overheid dat nieuwe wijnen niet voor half december mochten worden verkocht. Nadat enkele wijnbonden hiertegen protesteerden besloten ze dat er een paar uitzonderingen mochten zijn. Sinds 1985 wordt de derde donderdag van november aangehouden als startdatum.

Na de Fransen en Duitsers zijn Nederlanders de grootste Beaujolais Primeur-drinkers ter wereld. In Nederland zal de wijn vanaf vandaag in de supermarkten liggen.

Lees meer op: http://www.groningerkrant.nl/2015/11/le-beaujolais-primeur-feestdag-rondom-de-snelste-wijn-ter-wereld/#ixzz3rlBmwVGX


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie