In 2017: Présidente Le Pen ?

Marine le Pen - Fransemarkt.nl

13 december is het de extreem-rechtse partij, Le Front National niet gelukt om in de tweede ronde van de regionale verkiezingen een regio binnen te halen. Na de eerste ronde leek de partij een grote kans op de overwinning te maken in de Noordelijke regio Nord-Pas-Calais-Picardie en de Zuid-Franse Provence-Alpes- Cote d’Azur. In de tweede ronde heeft de Parti Socialiste van Hollande zich teruggetrokken in deze regio’s en zijn kiezers geadviseerd te stemmen op het voormalige UMP, Les Républicans. De socialistische partij was noodgedwongen zich voor Les Républicans uit te spreken om te voorkomen dat het FN de grootste zou worden in deze regio’s. Deze strategische zet heeft gewerkt, de partij van Marine Le Pen heeft geen enkele regio weten te bemachtigen. Ondanks deze grote tegenslag is het gevaar van het FN volgens de andere politieke partijen en de Franse media niet geweken: het Front National blijft toenemen aan populariteit. Zal het ze in de toekomst wel lukken? 

Daadkrachtige partij
Voor steeds meer Franse kiezers is het FN de enige daadkrachtige partij die oplossingen lijkt te bieden voor de huidige problemen in Frankrijk. De partij heeft duidelijke standpunten ten aanzien van de vluchtelingen crisis en de hoge werkeloosheid. Dit is juist wat ontbreekt bij de gevestigde politieke partijen en waar een deel van het Franse volk verandering wil zien. De grote kwesties die niet worden aangepakt door de huidige politiek zijn de voedingsbodem voor het succes van Marine Le Pen. Zolang deze problemen niet worden opgelost blijven de oorzaken van het succes van het FN bestaan. Voorlopig lijken deze problemen nog volop aanwezig, de voorspelling is dan ook dat Marine Le Pen een serieuze kans maakt in de Franse presidentiële verkiezingen van 2017.

Tweede ronde?
Het is mogelijk dat Marine net zoals haar vader in 2002 , de tweede ronde van de presidentiële verkiezingen bereikt. Of Marine Le Pen het verder schopt dan haar vader door de eerste President Le Pen te worden in de geschiedenis is een vraag die vele bezighoudt. De grote gevestigde partijen, Le Parti Socialiste en Les Républicains, proberen dit scenario te voorkomen door beide de strijd aan te gaan tegen het Front National. Zij dienen zich juist eerder te richten op het aanpakken van de oorzaken van Le Pen‘s succes in plaats van op de partij zelf. Zolang hier geen verandering in komt en de problemen zich in Frankrijk blijven opstapelen, profiteert het Front National hiervan en is President Le Pen in 2017 misschien wel een feit.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie