Zakelijke kansen op de Franse markt

Nieuw jaar, nieuwe zakelijke kansen op de Franse markt

2024 is weer van start!  Zoals ieder jaar, brengt de jaarwisseling ook een aantal aanpassingen in de wetgeving met zich mee. Dit brengt voor verschillende sectoren nieuwe zakelijke kansen op de Franse markt. Fransemarkt.nl zet er een aantal op een rijtje. Doe er je voordeel mee.

Voedingsindustrie : Verplichte verdubbeling van duurzame producten in grootkeukens

In tegenstelling tot in Nederland waar dit marktsegment beperkt is, vinden we in Frankrijk nog een aanzienlijk aantal grootkeukens. Alle basisscholen en middelbare scholen hebben namelijk een kantine waar de leerlingen een lunch aangeboden krijgen. Ook bij grote bedrijven zijn vaak kantines waar de werknemers tegen een kleine prijs een warme of koude lunch kunnen nuttigen.

In de Franse grootkeukens moeten sinds 1 januari 2024 minstens 50% van de gebruikte producten ofwel duurzaam zijn, of een officieel kwaliteitskeurmerk hebben. Bovendien moet minstens 20% van deze producten biologisch zijn. Op dit moment lopen de grootkeukens nog ver achter op dit doel, met maar 6% van de producten dat duurzaam en/of biologisch is of een kwaliteitskeurmerk draagt. Een uitgelezen kans op de Franse markt voor de biologische voedingsindustrie!

Groenten en fruit zonder plastic verpakkingen

Groenten en fruit in verpakkingen van meer dan 1,5 kilo mogen sinds 1 januari niet meer in plastic worden verpakt. Kersen, witlof, salades, champignons, aardbeien en kiemzaden vormen hier een uitzondering op. Een uitgelezen kans voor de duurzame verpakkingsindustrie ! 

Verplichting tot het scheiden van organisch afval

Vanaf begin 2024 zijn alle bedrijven die organisch afval produceren verplicht om dit te composteren. Het gaat hier om zowel groen- als voedselafval. Niet alleen horeca-ondernemingen zijn hiertoe verplicht, maar ook gemeenten moeten hun inwoners de mogelijkheid te bieden om hun organisch afval te scheiden.

Verschillende alternatieven kunnen worden aangeboden : van een ophaaldienst van deur tot deur, tot het uitdelen van kleine compost-containers of het plaatsen van grotere gedeelde compost-containers. Gemeenten klagen overigens over de hoge kosten van deze nieuwe wet. Een uitgelezen kans voor de duurzame verpakkingsindustrie of de afvalverwerking! 

Silver economy : Nieuwe subsidie voor het aanpassen van bestaande woningen

De vergrijzing slaat ook in Frankrijk toe. Ruim 21% van de Fransen is ouder dan 65 jaar. Een cijfer dat de komende jaren, net zoals in Nederland, zal blijven stijgen. Hierdoor groeit ook de vraag naar aangepaste woningen. De Franse regering heeft daarom een nieuwe subsidie in het leven geroepen ten behoeve van ouderen of gehandicapten die aanpassingen willen doen in hun bestaande woning. Denk hierbij aan het plaatsen van stoelliften en beugels of het vervangen van deuren om de woning roelstoelvriendelijk te maken.

Deze subsidie heet MaPrimeAdapt’ en kan worden aangevraagd door zowel eigenaren als huurders met verminderde autonomie, met een handicap of die ouder dan 70 jaar zijn. 50 tot 70% van de kosten worden gedekt door deze subsidie die kan oplopen tot 22000 euro per huishouden. Een goede zakelijke kans in Frankrijk voor bedrijven die actief zijn in de silver economy. 

Verzilver deze nieuwe kansen op de Franse markt met France-Compagnie

Op zoek naar een partner die je op weg helpt in Frankrijk? France-Compagnie biedt ondersteuning bij het opzetten of uitbreiden van je activiteiten in Frankrijk. Denk hierbij aan het uitvoeren van marktstudies met uitgebreide analyse van de concurrentie en de commerciële kansen, of het ontwikkelen en uitvoeren van jouw sales- en marketingstrategie.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie