Leven na de aanslagen: Het plan vigipirate

vigipirate

Sinds de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo, afgelopen januari in Parijs, zijn de veiligheidsmaatregelen in Parijs en in de Alpes- Maritimes verhoogd naar “Alerte attentat”, oftewel een vuurrood aanslagen-alarm. In de rest van Frankrijk geldt de “Vigilence renforcée”, oftewel een verhoogde staat van alertheid. De veiligheidsdiensten staan op scherp. Bovenop alle actieve agenten en gendarmes, zijn ook nog eens 10.000 militairen zijn bijeengeraapt om de bevolking te beschermen tegen aanslagen. Ze beveiligen openbare gebouwen, zijn aanwezig op straat en in het openbaar vervoer.

Deze hoge staat van alertheid is al bijna 2 maanden van kracht, wat een nieuw -en triest- record is. Deze verhoogde veiligheidsmaatregelen moeten de burger geruststellen, maar hebben echter ook hun keerzijde. Gisteren werd bekend gemaakt dat Alerte attentat en de Vigilance renforcée nog een aantal maanden van kracht zullen blijven. De politievakbonden geven echter aan hun twijfels te hebben over de haalbaarheid van deze verlenging. De mankrachten raken namelijk uitgeput door de lange en vermoeiende dagen. Zo dragen de militairen bijvoorbeeld constant 13 kg aan uitrusting met zich mee. Ze mogen bovendien geen vrij meer vragen en krijgen niet betaald voor hun overuren. Deze worden namelijk verrekend in vrije dagen, die ze niet mogen opnemen… omdat er niet genoeg mankrachten zijn.

De vraag is dus hoe lang de Franse autoriteiten deze alert-status nog kunnen volhouden.

 

Wat merkt de doorsnee Fransman – of geëmigreerde Hollandaise-  nou van deze maatregelen? Lees het op: www.frankrijkmetdenederlandseslag.wordpress.com

 


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie