Lieveling van Frankrijk (en vér daarbuiten!)

Bron: Allocine

« Au secours, les chefs-d’oeuvre… » (“Help, de meesterwerken…”). Deze woorden leiden een inmiddels wereldberoemde dansscène in. Op de klanken van Boogie Wonderland van Earth, Wind & Fire laat Driss vervolgens zijn moves op de dansvloer zien. Zijn lichamelijk gehandicapte vriend Philippe geniet met volle teugen en zou graag mee willen dansen. Iedereen die deze scène uit Intouchables (2011) heeft gezien wordt onmiddellijk gegrepen door het enthousiasme van Driss, dé doorbraak van acteur Omar Sy.

Sindsdien heeft Sy niet bepaald stil gezeten. Hij heeft immers al in verschillende Hollywood films gespeeld, maar zijn ware talent bewaart hij toch echt voor het Franse filmdoek. Twee van zijn meest bekeken films zijn Samba (2014) en de momenteel in de bioscoop verschenen Demain tout commence (2016). In de eerst film speelt Sy een Senegalees die op zoek is naar een verblijfsvergunning, terwijl hij in de tweede film alleen zijn dochter moet zien op te voeden in Londen. Dit lijken serieuze rollen (en dit zijn ze ook in zekere zin), Sy weet met zijn aanstekelijke mimiek en lach zowel de kijker als de andere acteurs te raken. Geïnteresseerd? Zoek op YouTube maar eens naar de bloopers van de films waarin hij speelt. Het is hierbij lastig om niet te lachen. Dit is eveneens het geval bij de vele sketches van SAV des émissions waarin Sy zijn doorbraak bij het Franse publiek beleefde. Achtereenvolgens namen Sy en zijn vriend Fred hierbij de rode telefoon op en improviseerden ze erop los. Zelf konden zij de lach vaak niet inhouden, laat staan de kijker.

Le chouchou (de lieveling)

Het is dan ook niet vreemd dat Omar Sy al enkele jaren als winnaar komt bovendrijven in de lijst die Personnalité préférée des Français heet. In deze jaarlijkse ‘verkiezing’ eindigt de meest geliefde Fransman of Française op nummer één. Namen als Zinédine Zidane (oud-voetballer) en Yannick Noah (oud-tennisser) gingen Sy voor. De acteur is op dit moment echter niet de enige chouchou van Frankrijk. Het nationale rugbyelftal (le XV) is door de Fransen omarmd als de groep mensen die laat zien waar Frankrijk eveneens voor staat: strijd én passie. Dit heb ik met eigen oren en ogen mogen ervaren tijdens de oefenwedstrijd tegen Nieuw Zeeland, wat een sfeer! Fransen houden namelijk bovenal van landgenoten die laten zien waarvoor zij staan. Dit laten zij graag luidkeels horen: Allez les Bleus en Vive la France!Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie