Peugeot, van de auto’s én de pepermolens

Logo Peugot - Ook bekend van de pepermolens

Wanneer je in een restaurant of brasserie gaat eten en er staat een pepermolen op tafel, negen van de tien keer dat dat een Peugeot pepermolen is. Ja, van Peugeot, het automerk. Ooit begon de familie Peugeot met een graanmolen. Nu uitgegroeid tot één van de grootste leveranciers van de wereld van auto’s maar ook wereldmarktleider met de verkoop van miljoenen pepermolens. Hierbij het verhaal!

Rond 1800 leefde de familie Peugeot in het plaatsje Hérimoncourt waar ze een windmolen bestierde. Het gaat de familie voor de wind en ze verbouwen de molen tot staalgieterij. Ze produceren onder andere aandrijfveren voor klokken, hoepels voor de rokken uit die tijd en tondeuses voor schapen. In 1840 wordt de eerste koffie- en pepermolen vervaardigd. De Franse huishoudens worden langzaam veroverd met nog andere apparaten zoals strijkijzers, wasmachines en naaimachines.

Het logo voor Peugeot wordt ontwikkeld door een juwelier en deze maakt de creatie met de beroemde leeuw.

Rond 1882 gaat het nog steeds voortvarend met de familie Peugeot en ze ontwikkelen de eerste fiets, zo’n fiets met een groot wiel voor en een klein wiel achter. Jaren later komt de eerste stoomauto van de band en groeit Peugeot Automobiles uit tot een imperium. De huishoudelijke artikelen raken op de achtergrond, alleen de pepermolen heeft het overleefd en is nu uitgegroeid tot de bekendste pepermolen van de wereld.

Het volledige artikel is de lezen op Vanfransebodem.nl, het blog met achtergrond verhalen, feiten en weetjes over ‘producten’ van Franse bodem.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Geef een reactie