Samba: Een komedie met een boodschap

gaumont

Goed nieuws voor de Franse filmliefhebbers! Drie jaar na het doorslaande succes van Intouchables, is afgelopen woensdag de nieuwste film van regisseurs Eric Toledano en Olivier Nakache in Frankrijk in première gegaan: Samba. Ik ben meteen een kijkje gaan nemen.

Na zijn hoofdrol in Intouchables, kruipt Omar Sy dit keer in de huid van Samba, een illegale immigrant uit Senegal, die na 10 jaar in Frankrijk te hebben gewoond, nog steeds geen papieren heeft gekregen. In zijn strijd tegen de bureaucratie ontmoet hij Alice (Charlotte Gainsbourg), een succesvolle zakenvrouw met een flinke burn-out, die haar leven op de rails probeert te krijgen door vrijwilligerswerk te doen bij een hulporganisatie voor immigranten. Deze toevallige ontmoeting is de basis van een aangrijpende film vol humor.

We zien al gauw de link met Intouchables, die prachtige film uit 2011 over de vriendschap tussen de werkloze Driss uit de Banlieue van Parijs en de verlamde multimiljonair Philippe, die wereldwijd maar liefst 50 miljoen keer is bekeken. Beide films zijn gebaseerd op een relatie tussen twee tegengestelde personages, die naar mate de film steeds sterker wordt. De geweldige humor van Intouchables komt ook in Samba weer terug, om zo de moeilijke situaties leefbaar te maken.

Ondanks de vele overeenkomsten tussen Samba en Intouchables (zelfde regisseurs, zelfde hoofdpersoon, vergelijkbare verhaallijn en zelfde genre), blijft Samba een unieke film, met een redelijk onbesproken thema. Het immigratieprobleem, wat toch een zwaar onderwerp is, wordt door Toledano en Nakache perfect uiteengezet in een uitgebalanceerde combinatie van humor met -en over- elementen die op zichzelf totaal niet grappig zijn. Nakache wil de kijker laten lachen, maar hem ook de bioscoopzaal uit laten lopen met een nieuwe visie op het maatschappelijke probleem. Dit lukt alleen als een film een perfecte balans is tussen de drama en humor… En dat is wat ik gisteravond heb gezien.

Samba is vanaf 13 november ook in de Nederlandse bioscopen te zien.

Bekijk hier alvast de trailer.

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie