Fransemarkt.nl

Starten met ondernemen in Frankrijk: welke kansen in 2023?

Ondernemen in Frankrijk biedt anno 2023 onwijs veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Zo is Frankrijk is de zesde grootste economie ter wereld, zijn er goede samenwerkingsverbanden met Nederland, is er een goede infrastructuur én is het natuurlijk relatief dichtbij – zowel geografisch als cultureel. In dit blog bespreken we enkele van de belangrijkste kansen voor Nederlandse ondernemers op de Franse markt.

Frankrijk ondernemen: kansen per sector

Als een van de grootste markten in Europa, is Frankrijk in verschillende sectoren toonaangevend actief. Naast de toeristische sector draait Frankrijk vooral op de chemische industrie, de spoor-, lucht- en ruimtevaart, de automobielsector en niet te vergeten de health & life sciences en de cosmetische & mode sector. Het is daarnaast de grootste landbouwproducent van Europa en – zoals we allemaal weten – marktleider in de wijnproductie.

Agrifood & landbouw

Een van de grootste kansen voor Nederlandse ondernemers in Frankrijk is de agrifood sector. Frankrijk is een belangrijke producent van landbouwproducten en Nederland heeft een uitstekende reputatie op het gebied van landbouwtechnologie en -innovatie. Het draait in deze sector meer en meer om gezond & duurzaam, en dat biedt voor investeerders én ondernemers veel kansen voor het steunen en realiseren van innovatieve ideeën.

Technologie & Innovatie

Een andere groeiende sector in Frankrijk is de technologie-industrie. Frankrijk heeft een sterk ontwikkelde ICT-infrastructuur en een groeiend aantal startups en scale-ups. Er is een groeiende focus op onder andere kunstmatige intelligentie en Internet-of-Things (IoT), maar ook mileutechnologie: door de jaren heen, is in Frankrijk enorm veel waarde gehecht aan de ontwikkeling van duurzame technologieën die helpen bijdragen aan een duurzamere wereld en toekomst. Daar zijn verschillende subsidieregelingen voor, op zowel Europees als nationaal niveau. De (milieu-) technologische sector in Frankrijk biedt dus veel kansen voor ondernemers.

Retail

Frankrijk is een belangrijk consumentenland en veel Nederlandse bedrijven profiteren reeds van de groeiende consumentenvraag. Zo wordt er voor zo’n 48 miljard euro aan goederen uit Nederland geïmporteerd. E-commerce is in deze sector een grote factor: meer en meer aankopen vinden online plaats, en steeds meer Nederlandse ondernemers en bedrijven kiezen ervoor hun producten via hun webshop internationaal aan te bieden.

Meer weten over de Franse markt en de interessante sectoren voor Nederlandse ondernemers? Bekijk dan eens deze pagina over Frankrijk als afzetmarkt.

Ondernemen in Frankrijk: waar start ik?

Kies je ervoor te gaan ondernemen in Frankrijk, dan ben je gelukkig niet de eerste. Met al meer dan 2.500 Nederlandse bedrijven die momenteel actief zijn op de Franse markt, is er een hoop kennis en ervaring waar je van kunt profiteren. Wil je een webshop openen in Frankrijk? Je producten naar Frankrijk exporteren? Kijk dan eens op de vele online platformen en groepen ter oriëntatie. Bijvoorbeeld via de site van het RVO vind je een hoop nuttige informatie voor jouw ondernemersplannen in Frankrijk. Ook zijn er verschillende bedrijven die kunnen helpen bij je uitbreiding naar Frankrijk. Deze bedrijven weten precies wat jouw bedrijf nog nodig heeft en kan je helpen bij de introductie in een lokaal netwerk. Zo weet je zeker dat je een goede start maakt met het Frankrijk ondernemen. 

Uitbreiden naar Frankrijk met de SIB Marktentree voucher

De Franse markt betreden? Via het RVO worden verschillende subsidies aangeboden om succesvol te leren ondernemen in het buitenland. Zo kan de SIB Marktentree voucher kan een grote hulp zijn voor ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden naar Frankrijk. Deze subsidieregeling helpt bij het verkennen van de Franse markt en het opzetten van je bedrijf in Frankrijk. Denk aan het laten uitvoeren van een marktonderzoek, het opzetten van een kantoor of filiaal, of het inwinnen van advies van een bedrijfsadviseur.
Zoek je een bedrijf dat juist kan adviseren over de inzet van de SIB Vouchers of de beste manier om te starten met ondernemen in Frankrijk? Kijk dan eens op France-Compagnie.nl.

De SIB Voucher inzetten via France-compagnie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *