Tips: solliciteren in Frankrijk – sollicitatiegesprek

Interview

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met je Franse werkgever. Dit is het moment waarop je kunt laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor de desbetreffende functie. Voor een succesvol sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding belangrijk.

Zorg voor een goede voorbereiding door thuis zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de organisatie. Neem  bijvoorbeeld een kijkje op website en de social media accounts van het bedrijf en neem eventueel het jaarverslag door. Als je connecties hebt binnen het bedrijf, vraag dan naar ervaringen en sollicitatietips. Tijdens sollicitatiegesprekken worden vaak dezelfde vragen gesteld. Je kunt je vooraf voorbereiden door alvast een antwoord te bedenken op de volgende vragen:

  • Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
  • Waarom wil je graag bij dit bedrijf werken?
  • Waarom heb je interesse in deze baan?
  • Wat zijn je verwachtingen bij deze baan?
  • Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • Kun je een paar goede en een paar slechte eigenschappen van jezelf noemen?

Tip 1:     Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent. Vertrek dus ruim op tijd van huis. Neem het telefoonnummer van je contactpersoon bij het bedrijf mee, zodat je het kan laten weten  indien je wat later komt.

Tip 2:     Zorg voor een representatief uiterlijk dat past bij de bedrijfscultuur. Maar zorg wel dat je jezelf comfortabel voelt in wat je draagt.

Tip 3:    Familie is belangrijker in Frankrijk dan in Nederland. Het noemen van de beroepen en ondernemingen in je familie zou in je voordeel kunnen werken.

Het sollicitatiegesprek
Laat tijdens het gesprek je enthousiasme zien voor Frankrijk en toon je interesse in het bedrijf. Laat vooral zien dat je begrijpt dat er verschillen zijn tussen Nederland en Frankrijk, maar zorg ervoor dat je positief blijft.
De meeste mensen zijn een beetje zenuwachtig en dat is helemaal niet erg, want daarmee laat je zien dat je de baan graag wilt hebben. Zorg voor een rechte houding en leg je armen op de leuning of op tafel. Laat je gesprekspartner uitpraten. Je kunt de ander alleen overtuigen van jouw geschiktheid, als je daar zelf ook in gelooft! Aan het einde van het gesprek krijg je bijna altijd de gelegenheid om zelf ook vragen te stellen. Maak hier gebruik van maar zorg dat de vragen positief zijn.

Houdt er rekening mee dat je in Frankrijk meerdere keren op gesprek moet komen. Ook is het populair om een psychologische test af te nemen bij het selecteren van werkpersoneel in Frankrijk, zeker bij hogere functies.

De afsluiting
De gespreksleider geeft aan het einde van het gesprek aan hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Je mag hier als sollicitant ook naar vragen. Groet iedereen bij het verlaten van de gespreksruimte met een hand en bedank de aanwezigen voor hun tijd.

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie