Op 20 en 21 maart werd wederom het tweejaarlijkse Congres Frans voor docenten Frans gehouden in Noordwijkerhout. Het congres wordt georganiseerd door Levende Talen en is gericht op docenten Frans van alle niveaus en biedt aan hen een brede waaier aan nieuwigheden op het gebied van pedagogiek, didactiek en methodiek gericht op het Frans als vreemde taal. Het thema dat dit jaar is gekozen is: le français à travers le monde; Frans als wereldtaal. Als het aan de genodigden zou liggen, was de Franse taal dat allang. De realiteit is toch dat de Franse taal onder Nederlandse scholieren steeds minder goed wordt gekozen en beheerst.
Onlangs stond de Duitse taal nog volop in het nieuws. Zelfs het NOS berichtte er over. “De kennis van de Duitse taal is in Nederland de laatste tientallen jaren achteruit gehold. Ook veel scholieren die Duits op hun eindexamen hebben gehad, kunnen zich in die taal nauwelijks redden. Maar is dat erg? Tegenwoordig spreken ook Duitsers toch Engels?” Zet op alle plaatsen ‘Frans’ in plaats van ‘Duits’ en het artikel had net zo goed ter publicatie kunnen gaan. “Voor Nederlandse bedrijven die de Franse markt willen betreden geldt dit als een gemiste kans en wordt er op deze manier veel geld misgelopen. Het is gewoon erg moeilijk om mensen te vinden die goed Frans spreken.” Aldus Richard Otten, eigenaar van France-Compagnie.
Want hoe minder scholieren Frans kiezen, hoe minder scholieren uiteindelijk Frans zullen gaan studeren en hoe minder minder studenten uiteindelijk zelf weer voor de klas komen te staan. Hoe kunnen de 400 genodigde docenten Frans op het congres deze trend stoppen? Aan goede wil geen gebrek. De meeste docenten die wij spreken zijn nog enthousiast en spreken redelijk veel scholieren en interesse. Toch kan niemand ontkennen dat er nog steeds een neergaande spiraal is.
Tijdens het congres werd er o.a. door Olivier van Beemen opgewezen dat de Franse taal een grote toekomst heeft. In 2050 zou Frans wel eens de meest gesproken taal ter wereld kunnen zijn met 750 miljoen sprekers, daarmee andere ‘grote’ talen voorbijstrevend. Ook op Fransemarkt.nl hebben we al eerder een blog besteed aan dit onderwerp (lees het blog hier).
Een van de gegeven verklaringen hiervoor is de bevolkingstoename in bepaalde landen waar het Frans de boventoon voert. Van Beemen die zelf een blog vanuit Parijs bijhoudt stelde al eerder in een artikel op Elsevier dat: “voor het Nederlandse onderwijs waarin de positie van het Frans sterk onder de druk staat, is het informatie om rekening mee te houden. Misschien is die moeilijke taal, die steeds minder Nederlanders beheersen, in de toekomst toch nuttiger dan vaak wordt verondersteld.”
Aan de organisatie van het congres en haar deelnemers kan het in ieder geval niet liggen. We hebben met eigen ogen gezien dat er enorm veel enthousiasme zit bij de docenten Frans, die stuk voor stuk pal staan voor de Franse taal. Eigenlijk zouden alle scholieren die op dit moment op het punt staan om Frans te kiezen in hun pakket, eventjes aan moeten sluiten bij dit congres. Ik durf te wedden dat het enthousiasme voor hen, net zo aanstekelijk werkt als dit voor mij was.
Wilt u meer informatie over het congres Frans? Kijk dan op de website www.congresfrans.nl of volg hen op twitter.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.