Cultuurverschillen op kantoor door de ogen van een Fransman

Andere Feestdagen, maaltijden, eettijden… Van de oranjemassa op Koningsdag tot de militaire parade van 14 juli, de Nieuwe haring of broodje kaas tot krokant stokbrood en klassieke Boeuf Bourguignon: dat Fransen en Nederlanders heel verschillend zijn, weten we allemaal. Maar hoe vertalen die cultuurverschillen zich naar de werkvloer? Victor, van origine Frans en inmiddels werkzaam in Nederland, zoekt het uit!

Tijd verliezen? Dat is geld verliezen!

De Fransen hebben de indruk dat in Nederland tijd geld is. Waar in Frankrijk iedereen graag de tijd neemt om tussen de middag met collega’s te eten, is het in Nederland meer een kwestie van een snel broodje kaas met een glas melk. En vooral belangrijk: in 30 minuten klaar zijn.

In Frankrijk is het niet ongewoon dat veel bedrijven en winkels sluiten tussen 12.00 en 14.00 uur zodat medewerkers kunnen lunchen. De functie van de lunch is dan ook om te socializen met collega’s. En hetzelfde geldt voor zakenlunches! Wanneer een Fransman in Nederland wordt ontvangen voor een zakenlunch, begrijpt hij niet waarom de lunch zo kort is. Hoe kun je zo een relatie en een vertrouwensband opbouwen?

Punctualiteit

Nederlanders staan dan ook bekend om hun punctualiteit. Het is niet acceptabel om te laat te komen voor vergaderingen of werk, maar ook niet om meetings of telefoongesprekken onnodig lang te laten duren. We hebben immers nog meer te doen! In Frankrijk gaat dat anders: het is geen probleem om later te beginnen als er iemand nog niet aanwezig is. Vergaderingen en andere afspraken worden gepland op geschatte tijden. Als we bijvoorbeeld een bijeenkomst organiseren, zullen we geneigd zijn te zeggen: de bijeenkomst vindt rond 15.00 uur plaats. Terwijl we in Nederland geneigd zijn te zeggen: de vergadering begint om 15.00 uur.

Deze punctualiteit zien we in Nederland ook terug in de naleving van werktijden. Dat gaat er doorgaans een stuk strikter aan toe dan in Frankrijk: daar nemen we s ’ochtends graag een kwartier de tijd om wat koffie te drinken en over het weekend te praten. Maar denk niet dat Fransen niet hard werken; waar de Nederlander keurig om 17:00 uur zijn kantoor verlaat, blijft de Fransman nog een tijdje zitten om het werk af te maken.

Parttime werken

Parttime werken maakt ook een groot deel uit van de werkcultuur in Nederland. Sterker nog, in 2021 werkte 50% van de werknemers in Nederland parttime, waarvan 75% vrouwen. In Frankrijk werkt slechts 18% van de werknemers deeltijds. Vergeet echter niet dat er tussen beide landen een groot verschil is in bijvoorbeeld het schoolsysteem en (kosten van) de kinderopvang – één van de mogelijke oorzaken voor het hoge aandeel parttime medewerkers in Nederland.

Ziekte met het werk

Een ander praktisch verschil dat we terugzien op de werkvloer is het omgaan met ziekteverlof. Als je in Frankrijk ziek bent en niet kunt werken, zal je een medisch attest nodig hebben om je afwezigheid te rechtvaardigen. In Nederland heb je – zeker voor een griepje – geen medische verklaring nodig, maar bel je simpelweg je werkgever om je af te melden voor de dag.

Hiërarchie

Hoe er naar hiërarchie en gezag wordt gekeken is in Nederland en Frankrijk erg verschillend. En daarom gaan we op de werkvloer, maar ook in zakelijke relaties, anders met elkaar om. Een Franse manager die in Nederland komt werken, zal perplex staan wanneer stagiaires beslissingen of strategieën in twijfel kunnen trekken of wanneer werknemers weigeren te doen wat van hen is gevraagd omdat ze bijvoorbeeld geen tijd hebben en bezig zijn met een andere taak. De Nederlandse samenleving wil egalitair zijn en dat is voelbaar in de werkwereld. Iedereen in een bedrijf in Nederland heeft het recht om zijn mening te geven en beslissingen aan te vechten. Beslissingen worden dan ook genomen op basis van ieders mening. In Frankrijk is respect voor de hiërarchie belangrijk en zullen het de ‘hoogst geplaatsten’ in het bedrijf zijn die beslissingen nemen. Dan is het aan de rest om zich aan te passen.

Het mooiste van twee werelden

Als Fransman, opgegroeid in een gemengd Nederlands-Franse cultuur en momenteel werkzaam in Den Haag, zie ik mooie aspecten aan beide culturen. Op vakantie of in het weekend neem ik de tijd voor lunch en diner, terwijl ik tijdens mijn studie of werk snel een paar boterhammen eet zoals een Nederlander. Wat ik leuk vind aan de Nederlandse cultuur is dat je geen tijd verspilt. Wat snel kan, wordt snel gedaan. Voor het renoveren van wegen hebben Nederlanders maar een paar dagen of weken nodig, terwijl dat in Frankrijk veel langer duurt. In Frankrijk duurt alles veel langer dan in Nederland, zoals het opnieuw maken van je identiteitskaart bijvoorbeeld. Hoewel ik houd van stroopwaffels, haringtje of kroketen en nederlands gastronomie, kan ik natuurlijk niet ontdekken dat de franse gastronomie voor mij nummer 1 blijft staan. Niets kan een boeuf bourguignon, een lekere baguette of een lekker wijn verplaatsen.



A bientôt,

Victor Ostwinkel

Bronnen:

Verschil tussen Frankrijk en Nederland op Kantoor (frans)

Werken in Nederland als een fransman (frans)

Werken in Frankrijk vs. werken in Nederland (Nederlands)



Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie