Fitnessbedrijf Basic-Fit groeit in Frankrijk

Fitnessbedrijf Basic-Fit wil groeien in Frankrijk
Fitnessbedrijf Basic-Fit wil groeien in Frankrijk

De prijzenvechter onder de sportscholen, Basic-Fit, wil haar imperium nog verder uitbreiden. Met een omzet van ruim 259 miljoen euro ziet zij kans de Franse markt nog verder te penetreren. Het bedrijf ziet kansen in Frankrijk, omdat daar naar eigen zeggen nog niet zo veel sportclubs zijn.

De omzet van 259 miljoen die Basic-Fit afgelopen donderdag bekend maakte betekende een omzetgroei van 25 procent. Deze groei werd onder meer in Frankrijk behaald waar de budgetketen vier jaar geleden haar entree deed. In totaal werden er zo’n 81 nieuwe clubs geopend in de Benelux en Frankrijk. Dit zorgde voor een ledengroei van 27%, schrijft het Financieel Dagblad. Ondanks de hoge omzet draaide Basic-Fit in 2016 wel een verlies van 32 miljoen, meer dan de 23 miljoen van het jaar daar voor. Deze valt volgens eigen zeggen te verklaren door de eenmalige investeringen. Het komende jaar willen ze dus nog verder groeien: ruim zeventig nieuwe clubs zullen er in Frankrijk worden geopend.

Vier jaar geleden was het dus alweer, dat Basic-Fit een gat in de Franse markt ontdekte. Ze hebben in die tijd de Franse markt uitvoerig onderzocht zijn tot de conclusie gekomen dat er ruimte was voor zo’n 450 sportclubs. Het fenomeen fitnessclub leek tot die tijd in Frankrijk onbekend. Er is dan ook slechts 7% van de Franse bevolking lid van zo’n club. Als je kijkt naar Nederland, zitten we hier al gauw op het dubbele. Basic-Fit topman René Moos ziet echter wel dat dit percentage groeit en zegt hierover. “Het blijkt dat onze clubs veel mensen trekken die nog nooit lid van een fitnessclub zijn geweest. De taart groeit dus.”

Zijn doelstelling is daarom dan ook niet 450, maar 900 clubs in Frankrijk. Hij verwacht namelijk dat de Franse sportscholen een hoog rendement zullen opleveren en hoe sneller hij zijn clubs kan openen, hoe beter. Met dit verhaal heeft Moos €75 miljoen extra krediet van de banken gekregen.

Topman René Moos herkent dus een trend in het Franse land: ook hier zijn steeds meer mensen met hun gezondheid bezig. Daarnaast vindt men het belangrijk dat de drempel laag ligt. “Men is niet bereid om een half uur te fietsen of in de auto te zitten om bij de sportschool te komen.”

Ikzelf moet eerlijk zeggen dat ik het bijzonder vind: als ik in Frankrijk ben sport ik toch het liefst buiten in de natuur. Tegen de heuvels op fietsen, mountainbiken, lekker hardlopen door de bossen of zwemmen in een meer. Maar ik kan mij goed voorstellen dat dit in de winter niet altijd even makkelijk is.

Reacties

Geef een reactie