Frankrijk de derde wapenexporteur in de wereld

IMG_mcgt2rafale_2_1_O9123E4F
Foto: Telegraaf

Door voor 16 miljard aan definitieve orders binnen te slepen staat het land achter de Verenigde Staten en Rusland op de derde plaats in de wereld als het gaat om wapenhandel. Dit hebben zij onder andere voor elkaar weten te krijgen door de verkoop van de door Dassault gebouwde Rafale-Straaljagers aan Egypte en Qatar. 

Nu.nl presenteerde eerder deze informatie op basis van een publicatie van de Franse Tribunal. Deze laatste vermeldt dat naast Dassault; MBDA, DCNS en Airbus groep de grote winnaars waren op het gebied van export in Frankrijk. MBDA bouwt raketten en kon daarom meeliften op de orders van Dassault. De DCNS exporteerde eveneens naar Egypte. Zij verzorgden de bewapening van twee Egyptische Fregatten. Airbus kreeg een reeks opdrachten binnen uit Zuid-Korea voor onder andere een aantal helikopters.

De opbrengsten van de bouw van twee schepen door de DCNS zijn niet meegenomen in dit totaalbedrag. Deze schepen waren in eerste instante bedoeld voor Rusland, maar Frankrijk heeft besloten dit contract niet te laten doorlopen in verband met de situatie in Oekraïne. Wel wisten zij deze schepen uiteindelijk ook in Egypte te verkopen.

Het ministerie verwacht dat door deze orders de werkgelegendheid zal direct groeien met tenminste 40.000 nieuwe banen. Daarnaast verwacht men ook een indirecte groei op basis van deze orders die mogelijk kan uitlopen tot 165.000 banen in 2018.

Onlangs berichtten wij nog dat de Franse president door het stof moest vanwege de slechte Economische Positie van het land en de hoge werkloosheidscijfers. Het zogenaamde bonussysteem van Hollande zou het aannemen van werknemers aantrekkelijker moeten maken voor werkgevers. Dit systeem kreeg van veel mensen kritiek en zou niet aantrekkelijk genoeg zijn.

Het is te hopen dat de verwachtingen omtrent the banengroei in de wapenindustrie zich, zoals voorspelt, indirect kan zorgen voor een groei in banen voor de rest van Frankrijk.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie